Overslaan en naar de inhoud gaan

Atelier Van Lieshout (Nederland)

Ravenstein, 1963 (Joep van Lieshout)

AVL Franchise Unit

 

Een multifunctionele constructie als kern voor een vrijstaat.

In 1995 richtte de Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout AVL (Atelier Van Lieshout) op. Deze in Rotterdam gevestigde kunstenaarsgroep werkt en ondertekent dus ook als collectief. Het meeste werk van AVL is praktisch van aard, degelijk en eenvoudig in de uitvoering. 

De ontwerpen variëren van polyestermeubels, badkamers, mobiele woonunits tot complete architectonische verbouwingen. Een veel gebruikte toepassing zijn de met glasvezel versterkte polyesterconstructies, meestal in felle, opvallende kleuren, zoals geel, oranje en rood. Zij zijn inmiddels het visitekaartje geworden van AVL.

De bekendste voorbeelden zijn de grote woonmobielen. De AVL Franchise Unit is speciaal voor het Middelheimmuseum gemaakt. Het gaat om een multifunctionele constructie, uitgerust met een gaarkeuken, sanitair, energievoorziening en een heuse zuiveringsinstallatie voor afvalwater. De mogelijkheden zijn trouwens nog lang niet uitgeput. Idealiter doet de unit dienst als kern voor een nieuwe vrijstaat door er individuele huizen rond te bouwen die gebruik maken van deze gemeenschappelijke voorzieningen. Het commune-gevoel is nooit veraf.

Joep van Lieshout en zijn collectief zijn rasechte beeldhouwers, maar ook geëngageerde, soms licht provocerende installatie- en in-situkunstenaars. Een soepmobiel voor de hongerigen, een hedendaags concentratiekamp of een volledig kunstenaarsdorp in een havengebied: in binnen- en buitenland oogsten ze er succes mee.

 

Specificaties

  • AVL Franchise Unit
  • 2002
  • h. 370 cm x b. 6174 cm x d. 1200 cm
  • Gemengde technieken
  • MID.B.501

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum