Overslaan en naar de inhoud gaan

John Körmeling (Nederland)

Amsterdam, 1951

Artiesteningang

 

John Körmeling bestrijkt het niemandsland tussen architectuur en beeldende kunst.

Op de punt van de recente oostelijke uitbreiding ter hoogte van de Middelheimlaan en de Lindendreef realiseerde Körmeling in samenwerking met het constructiebedrijf Moker een paviljoen dat dienst doet als publieksingang. Met een flinke knipoog doopte hij het werk Artiesteningang.

Körmeling benadert zowel de architectuur als de beeldende kunst vrij onorthodox.Net als zijn Belgische geestesgenoot Luc Deleu beoefent Körmeling een soort ‘conceptuele’ architectuur die voortdurend de grenzen van het denken over ruimtelijke ordening, stedenbouw en architectuur aftast.

De manier waarop hij zijn voorstellen ontwikkelt, formuleert en documenteert, getuigt steeds van een gezonde dosis humor en ironie. De witte, multifunctionele constructie oogt tegelijkertijd futuristisch en retro. De drie slanke pijlers groeien organisch uit tot een drievoudige, paddenstoelvormige luifel, geïnspireerd op benzinestations uit de jaren 1950. Ze roepen ook associaties op met natuurlijke inspiratiebronnen. Körmeling noemt het ‘een soort bloem’ die zich plooit naar de grillige vormen van het in Engelse landschapsstijl aangelegde Middelheimpark.

Het golvende geheel bestaat uit een staalskelet bekleed met spuitbeton. Het staat op een contrasterende, roodkleurige sokkel die het geheel in een rode gloed doet baden. Centraal bevindt zich een kleine glazen constructie die dienst kan doen als bar, maar evenzeer om kleinere kunstwerken tentoon te stellen.

Op de luifel staan de namen van kunstenaars die in het museum met werk vertegenwoordigd zijn. Körmeling brengt wel vaker teksten aan op zijn gebouwen, zoals op het T-huis in Breda, 2002. Artiesteningang functioneert op diverse niveaus. Als opvallende constructie markeert deze eyecatcher een nieuwe ingang van het museum, biedt het beschutting voor de bezoekers en kan het zelfs kunstwerken bevatten. Maar bovenal is het zelf een flamboyante sculptuur die zich behaaglijk nestelt tussen natuur en architectuur.

 

Specificaties

  • Artiesteningang
  • 2004-2012
  • h. 485 cm x ø 2300 cm
  • Beton, metaal, glas
  • MID.B.542

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum