Openingsfeest zomerexpo's Ria Pacquée / Ana Mendieta

Evenement

Deze zomer ontvangt het Middelheimmuseum twee grote namen, die werken met performancekunst: Ria Pacquée en Ana Mendieta. Op 25 mei opent het museum beide tentoonstellingen feestelijk. Met een artist talk, performances, rondleidingen, foodtrucks en DJ’s. Iedereen welkom!
zaterdag 25 mei 2019 - 13:00
Individuele bezoekers

Ria Paquée

They are looking at us, we are looking at them

Al sinds de jaren zeventig onderzoekt de Belgische kunstenares Ria Pacquée (1954) het begrip identiteit. Dat doet ze met haar eigen lichaam als werkinstrument: in performances en body art, maar ook in recente installaties en videowerken.

Het Middelheimmuseum presenteert recent en nieuw werk van haar. Eerder werkte de Antwerpse kunstenares al met het museum samen, maar nu krijgt ze een grote solotentoonstelling. Voor het eerst wordt het werk van Ria Pacquée, gekend als performancekunstenaar, getoond in de context van de hedendaagse beeldhouwkunst en waagt zij zich aan sculpturale installaties in openlucht. Je krijgt ook de kans om haar live aan het werk te zien. Niet alleen doet zij in juli en augustus performances, in juni resideert Ria Pacquée dagelijks op het eilandje in de parkvijver. Nooit eerder was een kunstenaar zo lang aanwezig in het museum.

Lees meer

 

Ana Mendieta

Earthbound

Ana Mendieta (1948–1985) wordt algemeen beschouwd als een van de creatiefste en meest vernieuwende naoorlogse kunstenaars. Tijdens haar korte maar intense carrière produceerde ze een buitengewoon rijk oeuvre dat onder meer performances, films, installaties, sculpturen, foto’s en tekeningen omvat. 

Op 24 april 1976 bracht de in Cuba geboren artieste een live performance in het Antwerpse ICC (Internationaal Cultureel Centrum), in het kader van een nieuw programma dat aan deze kunstvorm was gewijd. Drieënveertig jaar later is Earthbound de eerste solotentoonstelling van Ana Mendieta in België. Ze biedt een verhelderende introductie tot haar werk.

Lees meer

 

Programma openingsfeest

Op zaterdag 25 mei 2019 opent het museum beide tentoonstellingen feestelijk. Toegang gratis, iedereen welkom.

 • 13 uur
  Kunstenaarsgesprek tussen Ria Pacquée, Raquel Cecilia Mendieta, Ricardo Brey, Johan Pas en Sara Weyns, gemodereerd door Pieter Boons.
   
 • 14.30 uur
  Verwelkoming door Sara Weyns, directeur Middelheimmuseum
  Inleiding bij de tentoonstelling door Pieter Boons, curator Middelheimmuseum
   
 • 16.15-17.45 uur, 16.30-18 uur, 17-18.30 uur, 17.30-19 uur
  Rondleidingen door museumgidsen (vertrek aan het kasteel)
   
 • 17 uur
  Performance Le Tag/200m, Joëlle Tuerlinckx
   
 • Foodtrucks & DJ’s

Meld je aan voor onze nieuwsbrief