Overslaan en naar de inhoud gaan

Collectie

Het concept van onze beeldentuin kent weinig gelijken. Een halve eeuw werd er geïnvesteerd in de opbouw van een indrukwekkende collectie.

Ontdek de collectie

De collectie van het Middelheimmuseum is goed voor ongeveer 1.800 kunstwerken, het resultaat van meer dan een halve eeuw verzamelen en opbouwen. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Andrea Zittel, Ai Weiwei, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Alberto Giacometti, Berlinde De Bruyckere, Richard Deacon …  geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Het Middelheimmuseum is vooral bekend om de collectie die staat opgesteld in openlucht. Maar er is ook een verborgen collectie: iets meer dan 80% van de kunstwerken is opgeborgen in depots, afgesloten voor de bezoekers. In 2019 opende het Middelheimmuseum het collectiepaviljoen, waar een selectie van 50 kunstwerken uit deze depots wordt getoond aan het publiek. Elk jaar breidt de collectie ook nog uit door aanwinsten en bruiklenen.

Bekijk hier de collectie online

Zoek je een specifiek boek? Raadpleeg onze online catalogus of kom langs in onze bibliotheek.

La Mante van Germaine Richier

Topstukken Vlaamse Overheid

Het Middelheimmuseum heeft in haar collectie 25 kunstwerken die als Topstukken zijn erkend. Met de Topstukkenlijst beschermt de Vlaamse overheid uniek cultureel erfgoed dat ze beschouwt als zeldzaam en onmisbaar.    

Reading the Landscape

Artistiek Onderzoeksproject

Het Middelheimmuseum startte in 2022 een eerste Artistiek Onderzoeksproject. Twee kunstenaars onderzoeken, elk vanuit hun eigen kunstpraktijk, een bepaald onderwerp vanuit het museum. Voor de eerste editie bestuderen Wendy Morris en Gosie Vervloessem in het Middelheimmuseum, het kunstlandschap en de relatie tussen kunst en natuur. 

Middelheim breidt collectie fors uit

Dankzij samenwerking en sector-ondersteunende maatregelen kon het Middelheimmuseum zijn collectie een sterke impuls geven. Maar liefst 43 nieuwe kunstwerken van 35 verschillende kunstenaars zijn in 2021 samen verzameld met de Vlaamse Gemeenschap, de stad Antwerpen en de Middelheim Promotors. Het museum versterkt daarmee zijn unieke positie als verzamelende instelling voor hedendaagse sculptuur in de buitenlucht.

De depotcollecties

Het Middelheimmuseum heeft veel werk verzameld dat niet of minder geschikt is voor presentatie in het park, en dat dus grotendeels verborgen blijft.

zorg voor de collectie

Zorg voor de collectie

De zorg voor een erfgoedcollectie in openlucht vereist een zeer specifieke aandacht en aanpak.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum