Overslaan en naar de inhoud gaan
Schoolbezoek

Scholen

Aanbod voor kleuters, kinderen, jongeren en volwassenen

Onvergetelijke lessen krijg je vaak buiten de muren van de school. Voor veel kinderen en jongeren is een schooluitstap naar het Middelheimmuseum een eerste kennismaking met beeldende kunst.

Geïnteresseerd in een klasbezoek met gids?

Bekijk ons educatief aanbod voor kleuters tot volwassenen hieronder.

Hoe kan je reserveren voor een klasbezoek zonder gids?

Meld uiterlijk een week op voorhand het klasbezoek via middelheimmuseum@antwerpen.be (vermeld er zeker bij met hoeveel leerlingen en begeleiders jullie komen).

Belangrijke info voor scholen (pdf)

 

Tip

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op Cultuurnieuws en blijf op de hoogte van het beste wat het Middelheimmuseum en deze Antwerpse cultuurhuizen te bieden hebben. Geen paniek, we gaan je mailbox niet spammen. Je ontvangt de scholennieuwsbrief maximum drie keer per jaar.

Schrijf je hier in

Kleuters

Met deze praktische handleiding voor leerkrachten (pdf) kunnen leerkrachten de rondleiding in de klas voorbereiden en verwerken. Met dank aan Sarah Van Peer (bachelorproef lerarenopleiding Thomas More Hogeschool Mechelen). Meer info: tel +32 3 288 33 60, middelheimmuseum@antwerpen.be

Op zoek naar de kunstschat

Voor kleuters van 4 tot 6 jaar

‘Muzzzé, Gust en de Tovenaar’ en ‘Muzzzé, Gust en de Heks’ zijn twee speelse, leerrijke rondleidingen die kleuters nieuwsgierig maken, met aandacht voor verschillende leerstijlen en talenten en emotionele veiligheid. Beide verhalen volgen een eigen route en eindigen met een bijpassend creatief atelier.

Kinderen

Kunst? Natuurlijk!

Voor kinderen van 5 tot 12 jaar

Aan de hand van een vijftal kunstwerken kijken de leerlingen kritisch naar kunst, naar natuur en naar zichzelf. Een gids leidt de groep rond doorheen het museum en wakkert bij de sculpturen de discussie aan.

Beeldig bewegen

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar

Niet alleen mensen bewegen zich doorheen het museum, ook de kunstwerken zelf zitten vol beweging.

Museumspel Muzzzé

Voor kinderen van 5 tot 12 jaar

Muzzzé is een ontdekkingstocht door het kunstpark aan de hand van tien koffertjes en tien thema’s. Met een verhaal en kijk-, zoek- en doe-opdrachten, materialen en informatie ontdekken de kinderen de kunstwerken.

Jongeren

Steam: tool voor leerkrachten

Steam is een tool voor leerkrachten van het secundair onderwijs om zelfstandig en vakoverschrijdend aan de slag te gaan in het museum. Deze tool werd gerealiseerd door stagiaire Karen Vander Elst, lerarenopleiding  PO en PKV, Odisse Hogeschool Brussel, 2018-2019 in samenwerking met het Middelheimmuseum.

Download hier de tool (pdf)

Heavy metal

Voor jongeren van 12 tot 18 jaar

Een open, interactieve rondleiding waarin we inzoomen op de technische kant van de sculpturen, van concept tot realisatie. Welke bijzondere technieken gebruikte de kunstenaar om deze zware kunstwerken te maken?

Franstalige kunstwandeling

Voor jongeren van 16 tot 18 jaar

Samen kunst beleven met een Franstalige gids. Voor de derde graad ASO en TSO uit het Nederlandstalig onderwijs met Frans als tweede taal.

Volwassenen

Gids bezoekt NT2-klas

Inzoomen op kunst

Via een interactief gesprek tussen de deelnemers en de gids bieden we de deelnemers een taalkans over het Middelheimmuseum en zijn kunstcollectie. Je NT2-groep gaat online in gesprek met de gids. Samen zoom je in op een aantal kunstwerken uit de collectie. Een ideale taaloefenkans voor je groep. De gids werkt op maat van je groep.

Rondleidingen en creatieve ateliers

Voor NT2 groepen: CVO, CBE - groepen MO: inburgering - groepen vrijwilligers

Rondleidingen en creatieve ateliers als taaloefenkans en als plek om samen in groep te praten over kunst en natuur.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief