Overslaan en naar de inhoud gaan

Compagnie Marius

Het toneelspelersgezelschap Comp.Marius heeft een mobiele containerwerkplek in het Middelheimmuseum. Het openluchtmuseum is de eerste tijdelijke gastheer in het residentieproject van het gezelschap.

Resident en gastheer

Comp.Marius maakt toneel sinds 1991 en is gespecialiseerd in openluchtvoorstellingen. Met de bouw van een mobiele containerwerkplek wil het gezelschap de openluchtwerking, die mede haar artistieke identiteit bepaalt, doortrekken in de ganse werking en openstellen voor het publiek. Voor de huisvesting werkt Comp.Marius samen met een tijdelijke ‘gastheer’ die plek, water, elektriciteit en sanitair aanbiedt. Eerste gastheer is het Middelheimmuseum.

Voor het Middelheimmuseum kadert het project binnen het onderzoek, sinds enkele jaren, naar de raakvlakkentussen de podium-  en de beeldende kunst. Performance kreeg de laatste jaren binnen het openluchtmuseum steeds meer aandacht, een tendens die het museum in de toekomst nog zou willen opvoeren. Recente voorbeelden zijn terug te vinden in het programma van het openingsweekend van Middelheim 2012, vorig jaar eind mei, waar kunstenaars als Roman Signer, Nick Cave, Nick Steur en Maria Hassabi performances brachten, maar ook in de performances van Erwin Wurm in het Braempaviljoen (2011). Naast de residentie van Comp.Marius wordt onderzocht of en hoe er in de toekomst samen met de Singel een intensieve samenwerking kan ontwikkeld worden.

Tijdens de residentie denken het Middelheimmuseum en Comp.Marius samen na over nieuwe activiteiten in het openluchtmuseum.

 

Mobiele containerwerkplek

Met de residentie van Comp.Marius, voor minstens 1 jaar en maximum 3 jaar, zal het voor het Middelheimuseum mogelijk zijn om te zien hoe podium- en performancekunsten zich tegenover het openluchtmuseum kunnen verhouden. Dat het toneelspelersgezelschap in openlucht werkt, maakt het alleen nog maar interessanter.

De mobiele containerwerkplek bestaat uit een kantoor, een vertaal- en een leesruimte plus een kantine die ondergebracht zijn in drie containers. Een vierde (trap-) container verschaft de toegang en een houten, spievormige tribune completeert het geheel. De containers behouden hun mobiele en modulaire karakter. Zo zijn verschillende (stapel-)opstellingen mogelijk en is het geheel te verplaatsen in één dag.

Het project, ten slotte, laat in zijn realisatie en dagelijks gebruik een kleine ecologische voetafdruk achter door: de recyclage van gebruikte containers, het gebruik van Europees hout uit duurzaam beheerde wouden, het gebruik van vlasisolatie en minimaal energieverbruik door minimaal ruimtegebruik.

 

Middelheim 21

MIDDELHEIM 21 wordt een inspirerend festival, in een uniek kader, dat het toneelspelerschap en de ontwikkeling van nieuw werk centraal stelt.

Klik op de afbeelding voor programma en tickets 

Praktisch

Residentie Compagnie Marius

  • Locatie mobiele containerwerkplek: aan de Westelijke kant van het Middelheimmuseum, tegenover Beam Drop van Chris Burden en naast het openluchtdepot.
  • Comp. Marius resideert minstens 1 jaar en maximum 3 jaar in het Middelheimmuseum.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief