Overslaan en naar de inhoud gaan

De depotcollecties

In het collectiepaviljoen ontdekt de bezoeker een collectie sculpturen die qua materialen, afmetingen, kunstvormen, stijlen en thema’s nog gevarieerder is dan de collectie buiten. Er zijn ook objecten die context aanbrengen, zoals maquettes, ontwerptekeningen of brieven van de kunstenaar.

Kunstwerken in depot

De voornaamste reden waarom het Middelheimmuseum kunstwerken in depots bewaart in plaats van ze in het park te tonen, is dat deze werken niet in openlucht kunnen staan, bijvoorbeeld omwille van hun kwetsbare materiaal of hun beperkte afmetingen. Ook veel eigentijdse werken, die door hun eigenzinnige en vernieuwende kijk op beeldhouwkunst allerlei gedaanten kunnen aannemen, zijn beter af in een binnenruimte. Dat deze werken toch verzameld werden, komt door de missie zoals die bij de oprichting van het museum in 1950 werd geformuleerd: een compleet overzicht bieden van de ontwikkeling van de beeldhouwkunst vanaf het einde van de negentiende eeuw.

 

Ooit getoond?

In het begin toonde het museum deze werken in de orangerie en vanaf 1971 in het Braempaviljoen. Die binnenruimtes bieden echter niet de juiste bewaaromstandigheden om deze vaak kwetsbare sculpturen langdurig te tonen. Sindsdien zijn deze werken daarom enkel sporadisch te zien in tijdelijke exposities. Daarnaast zitten in de depots sculpturen die ooit in het park stonden, maar fel te lijden kregen onder de omstandigheden buiten en dus in veiligheid zijn gebracht. En er staan sculpturen in depot omdat ze hun plekje in het park moesten afstaan aan een ander werk.

 

Andere collecties in depot

Naast de kerncollectie van sculpturen verzamelt het Middelheimmuseum ook steuncollecties, die allemaal in depot zitten. Deze zijn vooral belangrijk omwille van hun relatie tot de kerncollectie, zoals maquettes en voorstudies, tekeningen en grafiek, mediakunst en fotografie. Tot slot zijn er nog de bibliotheekcollecties en het archief.

 

Wat is een depot?

Een museumdepot is een bewaarplaats voor museumobjecten die niet in een presentatie worden getoond. Het Middelheimmuseum heeft een grotendeels verborgen depotnetwerk in het park, met een openluchtdepot en een gesloten depotbox voor de sculpturen, een tekeningen- en prentendepot, en het depot van de bibliotheekcollecties en het archief in de orangerie.

Een selectie van deze verborgen kunstwerken kan je ontdekken in het nieuwe collectiepaviljoen. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum