Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk van Filip Vervaet

Middelheim breidt collectie fors uit

Dankzij samenwerking en sector-ondersteunende maatregelen kon het Middelheimmuseum zijn collectie een sterke impuls geven. Maar liefst 43 nieuwe kunstwerken van 35 verschillende kunstenaars zijn in 2021 samen verzameld met de Vlaamse Gemeenschap, de stad Antwerpen en de Middelheim Promotors. Het museum versterkt daarmee zijn unieke positie als verzamelende instelling voor hedendaagse sculptuur in de buitenlucht.

22.02.2022

De werken

30 van de 43 kunstwerken verwierf de Vlaamse Gemeenschap in 2021 van kunstenaars die wonen of werken in Vlaanderen, in het kader van de corona-relancemaatregelen. Deze sculpturen, installaties en videowerken worden in permanente bewaring gegeven aan het Middelheimmuseum. 12 werken werden door de stad Antwerpen voor de Middelheim-collectie aangekocht uit recente tentoonstellingen van het museum, waaronder enkele met bijkomende steun van de vzw Middelheim Promotors. Het museum ontving ook één schenking van de Middelheim Promotors.

Er zijn al enkele werken te zien, zoals ‘To hold, to carry, to Walk, a Sound’ (2021) van Maika Garnica en ‘Incomplete Venuses, detours and functions’ (2021) van mountaincutters (nog tot eind februari). Ook ‘La Paix des Braves’ (2019/2021) van Pascale Marthine Tayou, en ‘MM/Afrolampe’ (2021) van Jean Katambayi Mukendi zijn vandaag al te bekijken in de huidige collectiepresentatie.

Méér ruimtelijke kunst voor de buitenlucht zal later te zien zijn, in vele vormen en maten. Er komt nieuw werk van jonge en beloftevolle kunstenaars zoals Koba de Meutter en Rein Dufait, naast buitencreaties van belangrijke mid career kunstenaars zoals onder meer Rossella Biscotti, Valérie Mannaerts, Filip Vervaet of Younes Baba-Ali. Daarnaast kon het museum enkele al meer bekende/bestaande werken verwerven van gevestigde kunstenaars zoals Philip Aguirre y Otegui, Peter Downsbrough en Guy Rombouts.

Omdat Middelheimmuseum streeft naar het ideale samengaan van deze kunst met de parkomgeving, en daarbij een langetermijnperspectief voor ogen houdt, vraagt de presentatie ervan nog veel voorbereiding. Samen met de kunstenaars wordt gezocht naar de meest betekenisvolle plek voor de nieuwe aanwinsten in de groene ‘buitenzalen’ van het kunstpark.

 

Kunstwerk van Filip Vervaet

Filip Vervaet, Setting, 2019 - Collectie Vlaamse Gemeenschap - Copyright Filip Vervaet

 

Vlaamse steun tijdens corona

De Vlaamse Regering investeerde het voorbije jaar 9,98 miljoen euro om de brede cultuursector te steunen tijdens de pandemie. Daarin zat een eenmalige budgetverhoging van 3,75 miljoen euro voor de aankoop van kunstwerken van hedendaagse beeldende kunstenaars. Deze relancemaatregel kwam er vooral voor jonge en mid career beeldende kunstenaars die werken of wonen in Vlaanderen, die bij andere maatregelen uit de boot vielen. Hun werken worden opgenomen in de Collectie Vlaamse Gemeenschap, waarna ze in bewaring gegeven worden aan musea in Vlaanderen zodat ze ook getoond kunnen worden.

 

Samen verzamelen

Voor de selectie werd de bestaande Adviescommissie Aankopen Collectie Vlaamse Gemeenschap uitgebreid met externe curatoren en voor het eerst met de collectieverantwoordelijken van musea voor hedendaagse kunst in Vlaanderen: het M HKA, het S.M.A.K., Mu.ZEE, Museum M, het FOMU en het Middelheimmuseum. Ieder commissielid kon kunstwerken voorstellen en participeren aan de besluitvorming. Vanuit het principe van steun aan de kunstenaars, wogen zij kansen voor de respectieve collecties af in het licht van de verschillen én de complementariteit van deze collecties.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum