Overslaan en naar de inhoud gaan

Rondleidingen voor mensen met een visuele beperking

Het Middelheimmuseum biedt rondleidingen aan voor groepen van personen met een visuele beperking en hun begeleiders. Deze rondleidingen worden op maat gemaakt in samenspraak met de organisator en de betrokken museumgids.

De groepen worden beperkt tot maximaal 10 deelnemers (inclusief begeleiders) zodat de museumgids voor iedereen voldoende tijd kan maken. De rondleidingen duren 1,5 uur. Aansluitend is er de mogelijkheid om met de museumgids in het museumcafé na te praten over de ervaring.

Na de kennismaking wordt een korte beschrijving gegeven hoe de beelden in het park zijn geplaatst. Zo kunnen de deelnemers zich een beeld vormen van het park als museum. Vervolgens wandelen ze doorheen het museumpark naar de geselecteerde beelden. Meerdere werken komen aan bod gekozen op basis van hun diversiteit in materiaalgebruik en de mogelijkheid om in hun totaliteit verkend te worden door de deelnemers. De beelden mogen als algemene regel niet aangeraakt worden, maar voor personen met visuele beperking wordt hierop een uitzondering gemaakt. Uiteraard zal het betasten onder begeleiding van de museumgids met de nodige voorzichtigheid gebeuren.

Het tempo van de rondleiding verloopt veel trager dan bij doorsnee rondleidingen. De waarnemingen kunnen een andere, intensere meerwaarde geven aan de bespreking van een beeld.

Rondleidingen voor mensen met een visuele beperking

• Maximum 10 deelnemers (inclusief begeleiders)
  • Duur: 2 uur
  • € 125
  • Afspraak aan de hoofdingang Middelheimmuseum (Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen).

Klik hier voor de algemeen geldende coronamaatregelen in het Middelheimmuseum

Middelheimmuseum - Onthaal en dienst publiekswerking
Greet Stappaerts