Overslaan en naar de inhoud gaan

Welkom!

Het Middelheimmuseum is één van de oudste en meest bijzondere openluchtmusea in de wereld. In een bijzondere setting biedt het openluchtmuseum een boeiend overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst. Het gastvrije kunstenpark, met gratis toegang, bekoort elk jaar meer dan 300.000 bezoekers.

 

“Het museum heeft een collectie van hoog niveau, het is ook een plek die ik telkens aanraad bij buitenlandse bezoekers”
Kaat Debo, directrice van MoMu Antwerpen

“Als ik rust zoek, dan spring ik op mijn fiets en trek ik met een boek en/of een notitieschriftje naar het Middelheimpark. Tussen de honderden beeldhouwwerken vind ik altijd een rustige plek.”
Nigel Williams

“Kunst en natuur op één plek. Daar wordt een mens vrolijk van. Terwijl je je longen laat vollopen met de eerste lentelucht loop je over de brug van Ai Weiwei en krijg je nog wat toppers van Henry Moore, Auguste Rodin, Panamarenko en Erwin Wurm op je netvliezen.”
Goesting Magazine

“Spelen in een bos was voor mij heel gewoon, naar musea gaan ook want dat deden mijn ouders met ons van toen we klein waren maar hier ontdekte ik de combinatie van de twee. Dat vond ik geweldig. Wij speelden tussen de kunstwerken en deden er dingen mee die niet mochten (…) Ik hou van de combinatie tussen de verbeelding van de mens en de natuur. Voor mij is dit een van de meest ambitieuze plekken van Antwerpen.”
Thomas Vanderveken

"Als er mensen uit het buitenland op bezoek komen, neem ik ze altijd mee naar het Middelheimpark.... Dit park moet je zeker gezien hebben. Al die beelden in de prachtige natuur. Die mix tussen moderne en oude beelden. Daar ben ik trots op" 
Dimitri Leue

 

Indrukwekkend en spraakmakend

De collectie van het Middelheimmuseum omvat ruim 1800 kunstwerken. Ze wordt sinds meer dan 50 jaar opgebouwd, gaat van ca 1900 tot vandaag en brengt een mooi internationaal overzicht van moderne en hedendaagse kunst. Jaarlijks breidt de collectie uit. Er staan 239 beelden opgesteld. Onder statige bomen, langs brede wandelpaden en op uitnodigende grasvelden tref je grote namen als Auguste Rodin, Rik Wouters, Henry Moore, Juan Muñoz, Carl Andre, Panamarenko, Franz West, Erwin Wurm, Isa Genzken, Barbara Hepworth en vele anderen.

Jaarlijks nodigt het museum ook hedendaagse kunstenaars uit om in dialoog te gaan met de vaste collectie en de parkomgeving. Dat resulteert in spraakmakende performances en indrukwekkende tentoonstellingen van zowel grote namen als jonge beloftes. Nieuw werk wordt nadien soms zelfs opgenomen in de vaste collectie. Het museum werkte onder meer al samen met Berlinde De Bruyckere, Wim Delvoye, Yoshitomo Nara, Paul McCarthy, Chris Burden, John Körmeling, Erwin Wurm…

Met jaarlijks ongeveer 300 000 bezoekers is het gratis toegankelijke Middelheimmuseum een van de grootste culturele trekpleisters van de stad Antwerpen.

 

Een publieksaanbod op maat

Het museum organiseert ook een ruim aanbod aan activiteiten voor jong en oud, individueel of in groepsverband. Workshops en ateliers, rondleidingen en wandelingen, cursussen…: er is voor elk wat wils. We verwelkomen zowel kunstkenners als kunstliefhebbers,scholieren,  wandelaars en joggers, gezinnen, … kortom iedereen die wil leren over, zich wil laten inspireren door of gewoonweg wil genieten van moderne en hedendaagse beeldhouwkunst in een prachtig park.

Wetenschappers en studenten kunnen ook bij ons terecht voor hun onderzoek.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum