Overslaan en naar de inhoud gaan
© Tom Cornille

Collectiepaviljoen

Een selectie van onze verborgen verzamelingen, samen met de bibliotheek, in een open depot-opstelling.

© Tom Cornille

Verborgen verzamelingen

Wist je dat het Middelheimmuseum ook verborgen verzamelingen heeft?

Het gaat onder meer om kunstwerken die niet geschikt zijn voor een presentatie in de open lucht, maar ooit zijn verworven omwille van hun kunsthistorisch belang en om een overzicht te bieden van de moderne beeldhouwkunst en hedendaagse sculptuur.

Aanvullend verzamelt het museum steuncollecties, bijvoorbeeld maquettes, tekeningen of mediakunst, naast een archief- en bibliotheekcollectie. Deze geven een bredere en diepere kijk op sculptuur. 

© Tom Cornille

Open depot

Een selectie zie je hier in het collectiepaviljoen. Eerst en vooral tonen we in een ‘open depot’ opstelling onze beschermde ‘Topstukken’, kunstwerken die Vlaanderen als zeldzaam en onmisbaar beschouwt.

Daarnaast zijn er depotsculpturen gekozen die aansluiten bij de presentatie van de collectie buiten. Net zoals in het kunstpark komen ook hier de thema’s terug: menselijke natuur, stadswildernis, versmelting en bewegingen.

© Tom Cornille

Bibliotheekcollectie

Je vindt hier ook een deel van onze bibliotheekcollectie. Het Middelheimmuseum is een internationaal gekende onderzoekplek voor beeldhouwkunst en kunst in de publieke ruimte sinds 1870. Neem plaats aan de leestafels en verdiep je in onze publicaties.

Ben je op zoek naar een boek over een specifiek thema of kunstenaar? Het bibliotheekpersoneel helpt je graag verder. Om je te inspireren, staan centraal bij de grote leestafel enkele opmerkelijke publicaties in de kijker. 

Openingstijden

Ontdek in het collectiepaviljoen de verborgen schatten van de fragiele depotcollecties van het Middelheimmuseum. En laat je verrassen door de veelzijdigheid van sculptuur. 

  • okt – maa: 10:00 – 16:00 

  • apr & sept 10:00 – 18:00 

  • mei – aug 10:00 – 19:00

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum