Overslaan en naar de inhoud gaan

Tentoonstellingen en projecten

Kunst in de Stad organiseert tijdelijke projecten en kunstinterventies in de publieke ruimte van Antwerpen.

Publiek ruimte bevragen

Het tentoonstellingsprogramma van Kunst in de Stad bestaat uit kunstenaarsprojecten van verschillende schaal en duur. Wat deze projecten met elkaar verbindt, is dat ze een artistiek, beeldend antwoord formuleren op vragen over kunst in de publieke ruimte:

  • Wat is de rol van monumenten vandaag?
  • Welke figuren verdienen het om op een sokkel in de stad te staan?
  • Hoe verhouden we ons tot collectiestukken uit het verleden, wanneer de maatschappelijke context waarin deze gemaakt werden sterk verschilt van de huidige samenleving?
  • Welke andere kunstvormen kunnen onze publieke ruimte verrijken, naast de traditionele standbeelden?

 

Dialoog tussen oud en nieuw

Deze tijdelijke projecten zijn een manier om de bestaande, historische collectie in dialoog te brengen met hedendaagse perspectieven en kunstpraktijken. Ze zijn ook de ideale manier om nieuwe doelen en ambities voor de publieke kunstcollectie van Antwerpen vorm te geven, om te investeren in jongere kunstenaars, en om vernieuwende stemmen aan het woord te laten binnen het lokale en regionale kunstenlandschap.

Tentoonstellingen in de stad verkleinen de afstand tussen publiek, kunst, en kunstenaar. Vragen over het samenleven in een stedelijke context zijn dus nooit veraf. De tijdelijke projecten van Kunst in de Stad maken het mogelijk om in te spelen op actuele thema’s en om een internationaal referentiekader aan te halen.

Nu te zien in het Stadspark

Publiek Figuur #5: Aline Bouvy

Voor de vijfde editie van Publiek Figuur maakt kunstenaar Aline Bouvy Servant, clown or enemy: een reproductie van een 3D-bodyscan in brons.

Voorbije projecten

Publiek Figuur

Wat kunnen we vandaag op een sokkel plaatsen, in de publieke ruimte van het Stadspark?

Ken Lum. Time. And Again.

4 juni t/m 3 oktober 2021

Voor deze tentoonstelling in de publieke ruimte van Antwerpen –het eerste publieke soloproject van de kunstenaar in België– maakt Ken Lum een nieuwe reeks grote affiches waarin onze relatie tot werk centraal staat.

Resonance

Resonance is een tijdelijke sculptuur en performancereeks door kunstenaar Germaine Kruip, die in het Centraal Station van Antwerpen de impact van het verleden weer voelbaar maakt.

Gerelateerd

Sammy Baloji - Kunst in de Stad

Kunst in de stad

Onder de noemer 'Kunst in de Stad' dragen we zorg voor de kunstwerken in de publieke ruimte van Antwerpen.

Collectiemobiliteit

De stad verandert voortdurend. Soms komen de kunstwerken beter tot hun recht op een nieuwe plaats.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum