Overslaan en naar de inhoud gaan

Tentoonstellingen en projecten

Kunst in de Stad organiseert tijdelijke projecten en kunstinterventies in de publieke ruimte van Antwerpen.

Het tentoonstellingsprogramma van Kunst in de Stad bestaat uit kunstenaarsprojecten van verschillende schaal en tijdsduur. Wat deze projecten met elkaar verbind is dat ze een artistiek, beeldend antwoord formuleren op vragen over kunst in de publieke ruimte: Wat is de rol van monumenten vandaag? Welke figuren verdienen het om op een sokkel in de stad te staan? Hoe verhouden we ons tot collectiestukken uit het verleden, wanneer de maatschappelijke context waarin deze gemaakt werden sterk verschilt van de huidige samenleving? Welke andere kunstvormen kunnen onze publieke ruimte verrijken, naast de traditionele standbeelden?

Deze tijdelijke projecten zijn een manier om de bestaande, historische collectie in dialoog te brengen met hedendaagse perspectieven en kunstpraktijken. Ze zijn ook de ideale manier om nieuwe doelen en ambities voor de publieke kunstcollectie van Antwerpen vorm te geven, om te investeren in jongere kunstenaars, en om vernieuwende stemmen aan het woord te laten binnen het lokale en regionale kunstenlandschap.

Tentoonstellingen in de stad verkleinen de afstand tussen publiek, kunst, en kunstenaar. Vragen over het samenleven in een stedelijke context zijn dus nooit veraf. De tijdelijke projecten van Kunst in de Stad maken het mogelijk om in te spelen op actuele thema’s en om een internationaal referentiekader aan te halen.

Nu te zien

Publiek Figuur #3: Mekhitar Garabedian

donderdag 26 mei 2022 van 0:00 tot zondag 7 mei 2023 0:00

Voor de opdrachtenreeks Publiek Figuur wordt jaarlijks een hedendaagse kunstenaar uitgenodigd door Kunst in de Stad om een nieuw werk te maken vertrekkende van de vraag: Wie of wat zetten we vandaag op een sokkel?

Binnenkort

Publiek Figuur #4: Iván Argote

vrijdag 12 mei 2023 van 0:00 tot zondag 19 mei 2024 0:00

Voor de vierde editie van Publiek Figuur maakt kunstenaar Iván Argote een nieuw bronzen beeld getiteld Antipodo.

Voorbije projecten

Publiek Figuur #1: Tramaine de Senna

3 juli 2020 t/m 18 april 2021

Kunstenaar Tramaine de Senna (1981, Californië, woont en werkt in Antwerpen) maakt voor de eerste editie van Publiek Figuur een nieuw werk op een lege sokkel in het Antwerpse stadspark.

Publiek Figuur #2: Goshka Macuga

Voor de tweede editie van Publiek Figuur maakt kunstenaar Goshka Macuga een sculptuur waarin zij de traditie van de “held” op een sokkel –op éénzame hoogte verheven boven alle anderen– afwijst.

Ken Lum. Time. And Again.

4 juni t/m 3 oktober 2021

Voor deze tentoonstelling in de publieke ruimte van Antwerpen –het eerste publieke soloproject van de kunstenaar in België– maakt Ken Lum een nieuwe reeks grote affiches waarin onze relatie tot werk centraal staat.

Resonance

Resonance is een tijdelijke sculptuur en performancereeks door kunstenaar Germaine Kruip, die in het Centraal Station van Antwerpen de impact van het verleden weer voelbaar maakt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief