Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunst in beweging

Kunst in beweging

In 2023 en 2024 beleef je het Middelheimmuseum in volle beweging, op het ritme van de seizoenen en in harmonie met de natuur.

In totaal krijgen 224 kunstwerken een nieuwe plaats in het kunstpark en op het openluchtdepot. Daarbij werken we nauw samen met de Antwerpse groendienst. We installeren ook nieuw werk, zoals een opvallende fonteinsculptuur van Camille Henrot. In de nieuwe collectiepresentatie komen kunst en natuur nog dichter samen. 

Thematische collectiepresentatie 

Vanaf het voorjaar van 2024 zie je 171 sculpturen in het kunstpark in verschillende clusters, geïnspireerd door verschillende types landschap in het museum. Het Middelheimpark evolueerde van private omgeving tot openbaar park en werd in 1950 een kunstmuseum. De ontwikkeling van het parklandschap en de relatie die de mens daarbij aangaat met de natuur, liggen aan de basis van de nieuwe thematische opstelling van de kunstwerken.  

In de nieuwe scenografie gaat voor het eerst ook bijzondere aandacht naar de visuele en inhoudelijke relatie die het kunstwerk aangaat met het omringende landschap. Zo komt het waardevolle groen nog beter tot zijn recht. Waar nodig nemen we beschermende maatregelen voor het landschap. Natuur en kunst komen nog meer samen. 

Nieuw werk  

In de nieuwe collectiepresentatie is ook heel wat nieuw werk opgesteld. Enkele installaties die de Vlaamse Gemeenschap in 2021 verwierf als relancemaatregel na corona, zijn er voor het eerst te zien. Een ander opvallend nieuw kunstwerk is de fonteinsculptuur ‘Adrift’ (2023) van Camille Henrot (Parijs, °1978). De Franse kunstenares, aan wie het Middelheimmuseum vorige zomer de solotentoonstelling ‘Wet Job’ wijdde, maakte dit nieuwe werk specifiek voor het museum.   

 

 

Opmerkelijke restauraties 

Verschillende sculpturen worden naar aanleiding van de nieuwe collectiepresentatie zorgvuldig gerestaureerd of geconserveerd. Dat is onder meer het geval voor:

  • de twee raamsculpturen ‘Fenster I en II’ (1993) van Isa Genzken.
  • de metalen sculptuur ‘Vierkantrohre Serie D 1967-2016’ (1967-2016) van Charlotte Posenenske, aan de zijgevel van het Braempaviljoen. 

We starten ook met andere indrukwekkende restauraties van o.a. deze werken: 

  • ‘Untitled’ (1993) van Per Kirkeby: dit groot bakstenen werk werd vorig jaar beschadigd door een omvallende boom tijdens een storm.
  • de iconische spiegelende bol ‘Yayoi’ (2005) van Corey McCorkle.
  • de installatie ‘Born of Landscape Linoleum’ (2002) van Jessica Stockholder: een assemblage van uiteenlopende voorwerpen met verschillende materialen. 

Intensieve verplaatsingswerken  

Een sculptuur die al decennialang in de grond is verankerd, verplaats je niet zomaar naar een andere plek. Bovendien gaat het om allemaal unieke kunstwerken, met verschillende materialen, technieken en kwetsbaarheden. De verplaatsing van elk afzonderlijk kunstwerk vergt een eigen voorbereiding, werkwijze en aanpak. De relocatie van in totaal 224 verschillende kunstwerken is dan ook een aanzienlijk arbeidsintensieve klus. 

Eind 2023 startten we ook met de verhuis van de museumbibliotheek naar het collectiepaviljoen. Het museum blijft tijdens de werken gewoon open. Bezoekers kunnen de werken vanop de eerste rij meevolgen. 

 

Meer informatie

Nieuwe opstelling van kunstwerken

Het Middelheimmuseum blaast nieuw leven in zijn kunstpark. Heel wat sculpturen krijgen in 2023 en 2024 een nieuwe, doordachte plaats in het kunstpark, met ook een betere duiding en signalisatie. Er komt ook een nieuw publiek toegankelijk openluchtdepot

Verplaatsing van het werk 'Double Progression Vert et Blanc' van Jésus Rafael Soto

Volg de veranderingen

Nieuwe opstelling van kunstwerken

Volg hier de werkzaamheden, verhuisbewegingen en installaties. Krijg een exclusieve blik achter de schermen! 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum