Overslaan en naar de inhoud gaan
Verplaatsing van het werk 'Double Progression Vert et Blanc' van Jésus Rafael Soto

Volg de veranderingen

Nieuwe opstelling van kunstwerken

Volg hier de werkzaamheden, verhuisbewegingen en installaties. Krijg een exclusieve blik achter de schermen! 

Juni 2023

Nieuwe fontein van Camille Henrot 

In de nieuwe collectiepresentatie wordt ook heel wat nieuw werk opgesteld. Enkele installaties die de Vlaamse Gemeenschap in 2021 verwierf als relancemaatregel na corona, zijn voor het eerst te zien. Een ander opvallend nieuw kunstwerk is de fonteinsculptuur ‘Adrift’ (2023) van Camille Henrot (Parijs, °1978). De Franse kunstenares, aan wie het Middelheimmuseum vorige zomer de solotentoonstelling ‘Wet Job’ wijdde, maakte dit nieuwe werk specifiek voor het museum.

 

 

Verhuis van kunstwerken 

In juni kreeg ook Telling No Lies van Henk Visch een nieuwe plaats in het kunstpark. 

Mei 2023

Verhuis van kunstwerken 

Het Middelheimmuseum is in volle beweging, zowel de kunstcollectie als het park. In totaal krijgen 224 kunstwerken een nieuwe plaats in het kunstpark en het openluchtdepot. Onlangs werden al enkele kunstwerken verplaatst zoals Never Mind (1993 – 2017) van Richard Deacon, De Witte Vlam (1975) van Yasuo Mizui en Discipline van de subjectiviteit (2006) van Erwin Wurm. 

Ieder kunstwerk is uniek, met eigen materialen, technieken en kwetsbaarheden. Daarom vergt de verhuis van elk afzonderlijk werk een aangepaste voorbereiding en aanpak. Tijdens de werken blijft het Middelheimmuseum gewoon open. 

 

 

April 2023

Groenwerken op parkdeel Hortiflora 

Departementen Cultuur en Groen slaan de handen in elkaar voor de ontharding en heraanleg van het parkdeel Hortiflora. 

Maart 2023

Start ontharding van parkdeel Hortiflora 

Bij de vernieuwde presentatie gaat extra aandacht naar de landschappelijke elementen en de bijzondere erfgoedwaarde van de Middelheimsite. Voor de realisatie van het nieuwe landschapsplan slaan departementen Cultuur en Groen de handen in elkaar. Een belangrijke ingreep is de ontharding en heraanleg van het parkdeel Hortiflora. Maar liefst 2.000 m² asfalt en klinkerverharding maakt plaats voor extra groen en een betere infiltratie van het regenwater.

Langsheen de bosranden komt een struiklaag, het parkgebied zelf blijft een open en extensief beheerd grasland met weidse zichtassen. Het telt meer dan 600 verschillende planten- en boomsoorten, waaronder enkele markante soorten zoals de Doodsbeenderenboom, de Perzische parrotia en de Katsuraboom.

In maart 2023 ging de heraanleg van start. De ontharde bodem wordt eerst ingezaaid met groenbemesters. Deze zomer zorgen die voor een kleurrijk bloementapijt, in het najaar worden ze onder de teelaarde gemengd als natuurlijke meststof. Aansluitend volgt de nieuwe beplanting met grasvelden en aangepast struikgewas.

December 2022

Verhuis naar openluchtdepot 

Eind 2022 zijn de eerste werken verhuisd naar het vernieuwde openluchtdepot. Kom een kijkje nemen om alle werken in het depot te bewonderen. 

 

 

Augustus 2022

Voorbereiding voor aanleg openluchtdepot 

Om ruimte te maken voor het nieuwe openluchtdepot ontmantelde en verplaatste het team van Etoile Mécanique op 30 augustus 2022 het kunstwerk ‘Double progression vert et blanc’ van Jésus Rafael Soto. Dat zorgde voor spektakel bij de aanwezige bezoekers en pers. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum