Overslaan en naar de inhoud gaan

Aristide Maillol (Frankrijk)

Banyuls-sur-Mer, 1861- 1944

De Rivier

Een werk ontstaan uit een geannuleerde opdracht.

In 1940 werkt Maillol aan een beeld ‘De Berg’ ter nagedachtenis van Henri Barbusse. Wanneer het budget plots ontoereikend is, vraagt hij de rechten terug en verzaagt het beeld. Uit de onderdelen maakt hij, in samenwerking met Robert Couturier, een nieuw beeld: De rivier.

De vrouw, die op haar linkerzij ligt, is een zeer beweeglijke figuur geworden, karakteristiek voor de latere werken van Maillol. De titel kwam er trouwens pas later, in 1943, toen Maillol het park van Versailles bezocht en onder de indruk raakte van de beelden bij de fonteinen. 

Mailloll studeerde schilderkunst, maakte boekillustraties en had zelfs een weefatelier, geïnspireerd als hij was door de wandtapijten in het Musée de Cluny in Parijs. Een oogziekte dwong hem echter tot het stopzetten van het weefatelier. Na zijn omzwervingen keerde hij terug naar Parijs en stortte zich op het beeldhouwen, eerst voorzichtig met beelden in hout en terracotta. Hij werd al snel succesvol, onder andere nadat hij veel appreciatie van Rodin had gekregen.

 

Specificaties

  • De Rivier
  • 1939- 43
  • h. 132 cm x b. 230 cm x d. 164 cm
  • Lood
  • MID.B.029

Meld je aan voor onze nieuwsbrief