Overslaan en naar de inhoud gaan

Barbara Hepworth (Groot-Brittannië)

Wakefield, 1903 - Cornwall, 1975

Cantate Domino

Deze bronzen Cantate Domino heeft een religieus karakter, de rode draad in Hepworths oeuvre. 

Hepworth is een van de belangrijkste Britse beeldhouwsters. Ze werd wereldberoemd met haar abstracte sculpturen. Tot 1956 werkte Hepworth alleen met heel harde materialen, zoals steen, hout of marmer. Daarna experimenteerde ze ook met brons.

Haar werken zijn homogeen, primitief, religieus geïnspireerd en gepassioneerd. Naast vele kleinere sculpturen heeft Hepworth ook een aantal monumentale werken op haar naam staan. Een daarvan bevindt zich bij het gebouw van de Verenigde Naties in New York.

In 1966 schrijft ze: ‘Vanuit een zeker leed is de behoefte ontstaan om ieder beeldhouwwerk tot een lofzang te doen worden.’ Het koude metaal en het organische van de ontluikende kiempjes komen hier samen in een vorm die doet denken aan opgeheven handen. Zo sluipen er een hoop referenties in het werk die het verschillende betekenissen geven. In die zin is dit werk typisch voor Hepworth. In haar oeuvre wordt nooit iets aan een expressieve toevalligheid overgelaten.

Van hetzelfde werk bevinden zich exemplaren in onder andere het Museu de Arte Moderna te São Paulo en de Tate Gallery in Londen.

 

Specificaties

  • Cantate Domino
  • 1958
  • h. 200 cm x b. 53 cm x d. 51 cm
  • Brons
  • MID.B.147

Meld je aan voor onze nieuwsbrief