Overslaan en naar de inhoud gaan
Come Closer

COME CLOSER   

7 juni t/m 29 september 2024  

Met COME CLOSER verkennen Middelheimmuseum en internationaal kunstcentrum DE SINGEL samen de ruimte tussen sculptuur en performancekunst. Deze samenwerking brengt veelvormige werken samen, van een 25-tal kunstenaars uit binnen- en buitenland: installaties en performances.  

Wat delen de kunstenaars in dit artistiek project? Ze maken allemaal plaats voor nieuwe verhoudingen tussen de kunstenaar, het kunstwerk en het publiek. In COME CLOSER wordt de traditionele afstand tussen de drie vervangen door een spannende uitwisseling en verbinding. Sculpturen in brons en steen maken dezelfde levende processen door als de lichamen van performers. Toeschouwers helpen het kunstwerk tot stand brengen. Kunstenaars vervangen het object op de sokkel door een levend lijf. Beelden zijn veranderlijk, vloeibaar zelfs.    

De tijd dat een object in een museum rationeel gecategoriseerd en bewaard werd, ligt achter ons. De tijd dat de toeschouwer slechts aan zet was aan het einde van een artistiek proces, ook. COME CLOSER toont dat kunstenaars vandaag de grenzen blijven verleggen van waar het kunstwerk begint en eindigt. Ze leveren niet zomaar objecten om getoond te worden, maar blijven zelf betrokken of nodigen andere makers uit om hun werk te vervolledigen. En ze vragen eenzelfde betrokkenheid van het publiek, dat niet zomaar een passieve rol speelt, maar zelf ook actief aan het creatieproces kan deelnemen.    

Zo zegt dit project niet alleen iets over de kunst van vandaag, maar ook over ons leven van elke dag. Want ook in de talloze interacties die we aangaan, dagelijks, nemen we telkens andere rollen op. Tegelijk altijd onszelf, zijn we ook telkens een beetje iemand anders: online of niet, tussen collega’s, bij onze ouders, bij vrienden. Het is 'performen' in voortdurende uitwisseling met onze omgeving, en onderhevig aan allerlei factoren. Daarbij maken we voortdurend keuzes, actief of passief. Tonen we onszelf als individu of zetten we ons in voor het collectief? Willen we een persoonlijke of een sociale ervaring? Hoeveel maken we zichtbaar, en wat houden we verborgen? Dat alles gebeurt grotendeels onbewust. Tot iemand ons een andere rol aanbiedt, of hierover een gesprek opent.   

COME CLOSER is een speelse uitnodiging om uit onze rol te vallen, en een nieuwe uit te proberen.   

Deelnemende kunstenaars: AMONSTERSASSEMBLY, Isabelle Andriessen, Chloë Bass, Zuzanna Czebatul, Dries Depoorter, Monika Grabuschnigg, Anthea Hamilton, Roger Hiorns, Florentina Holzinger, Andrés Jaque (Office for Political Innovation), Kiluanji Kia Henda, Paul Kindersley, Hew Locke, Temitayo Ogunbiyi, Amanda Piña, Sarah & Charles, SUPERFLEX, Dennis Tyfus, Stef Van Looveren, Liliane Vertessen e.a.  

 

 

Credit foto bovenaan: Paul Kindersley, The Image (still), 2018. Film. © Paul Kindersley. Photo: Paul Kindersley. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum