Focus op het werkproces
Iedere focuspresentatie neemt een bepaald aspect van een kunstenaarspraktijk onder de loep. Bij Focuspresentatie #2 is dat het werkproces van Berlinde De Bruyckere. Niet het fysieke werkproces van mallen maken en dekens naaien. Wel dat van inspiratie verzamelen, ideeën ontwikkelen, thema’s uitwerken, vragen stellen, vormen zoeken, een verhaal vertellen.
"Er liggen hier weinig vrolijke beelden op tafel, maar het zijn wel heel eerlijke beelden."
Berlinde De Bruyckere, 2020
Tragische maar inspirerende beelden
Voor deze presentatie vermengt de kunstenaar het materiaal uit de archiefmap van haar tentoonstelling in het Middelheimmuseum in 1995, met beelden waarmee zij zich in haar atelier omringt. Het is een zorgvuldige selectie die getuigt van haar interesse in kunst, het lichaam, de tragiek van het mens-zijn. We zien beelden uit de kunst en uit de geschiedenis, veelal met een focus op het lichaam en op lijden en sterfelijkheid. We zien beelden uit de actualiteit, van vluchtelingen onderweg of gestrand, van mensen getroffen door rampen. We zien beelden van lichamen, menselijke en dierlijke, levende en dode, mooie en verwrongen.
Een vervlochten beeldenstroom
Samen vormen deze beelden een prikkelende beeldenstroom waaruit kunstwerken ontstaan. Er zijn beelden die inspireren, en beelden die het werkproces documenteren, en op hun beurt ook weer inspireren. Wie een beetje vertrouwd is met het werk van Berlinde De Bruyckere, zal veel herkennen. Motieven als dekens, draperingen, bomen, bloemen, paarden en het menselijk lichaam. Thema’s als lijden, vergankelijkheid, kwetsbaarheid, de tragische mens. Maar er is meer: je ziet hoe uiteenlopende bronnen in een creatieproces vervlochten geraken, en zo ook kunstwerken onderling met elkaar verbinden. In de specifiek voor deze presentatie gedraaide film licht Berlinde De Bruyckere deze verbanden verder toe.