Overslaan en naar de inhoud gaan
Deken

Een beeldenstroom als referentiekader

Focuspresentatie #2 belicht het werkproces van Berlinde De Bruyckere. Zij toont ons in het collectiepaviljoen een selectie van de beelden die haar artistiek referentiekader vormen: beelden waaruit haar werken ontstaan, die haar artistiek proces documenteren en die haar werken met elkaar verbinden.

Terug naar het overzicht

Focus op het werkproces

Iedere focuspresentatie neemt een bepaald aspect van een kunstenaarspraktijk onder de loep. Bij Focuspresentatie #2 is dat het werkproces van Berlinde De Bruyckere. Niet het fysieke werkproces van mallen maken en dekens naaien. Wel dat van inspiratie verzamelen, ideeën ontwikkelen, thema’s uitwerken, vragen stellen, vormen zoeken, een verhaal vertellen.

"Er liggen hier weinig vrolijke beelden op tafel, maar het zijn wel heel eerlijke beelden." 

Berlinde De Bruyckere, 2020

 

Tragische maar inspirerende beelden

Voor deze presentatie vermengt de kunstenaar het materiaal uit de archiefmap van haar tentoonstelling in het Middelheimmuseum in 1995, met beelden waarmee zij zich in haar atelier omringt. Het is een zorgvuldige selectie die getuigt van haar interesse in kunst, het lichaam, de tragiek van het mens-zijn. We zien beelden uit de kunst en uit de geschiedenis, veelal met een focus op het lichaam en op lijden en sterfelijkheid. We zien beelden uit de actualiteit, van vluchtelingen onderweg of gestrand, van mensen getroffen door rampen. We zien beelden van lichamen, menselijke en dierlijke, levende en dode, mooie en verwrongen.

 

Een vervlochten beeldenstroom

Samen vormen deze beelden een prikkelende beeldenstroom waaruit kunstwerken ontstaan. Er zijn beelden die inspireren, en beelden die het werkproces documenteren, en op hun beurt ook weer inspireren. Wie een beetje vertrouwd is met het werk van Berlinde De Bruyckere, zal veel herkennen. Motieven als dekens, draperingen, bomen, bloemen, paarden en het menselijk lichaam. Thema’s als lijden, vergankelijkheid, kwetsbaarheid, de tragische mens. Maar er is meer: je ziet hoe uiteenlopende bronnen in een creatieproces vervlochten geraken, en zo ook kunstwerken onderling met elkaar verbinden. In de specifiek voor deze presentatie gedraaide film licht Berlinde De Bruyckere deze verbanden verder toe.

Naar het volgende onderdeel

Berlinde De Bruyckere

De kunstenaar als gids

Ontdek in deze film hoe in het hoofd van Berlinde De Bruyckere ideeën vorm krijgen en kunstwerken met elkaar verbonden zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief