Overslaan en naar de inhoud gaan
© Sandra Fauconnier

Het Huis

Een halfopen paviljoen voor de tijdelijke tentoonstellingen op de Hortiflora, ontworpen door het architectenteam van Robbrecht en Daem en gerealiseerd in in 2012.

Halfopen paviljoen

Zonlicht, wind, insecten of vallende bladeren: de natuur blijft sterk aanwezig in het gebouw. Die openheid maakt volgens Paul Robbrecht het verschil tussen architectuur en sculptuur.

Het Huis, een vlechtwerk van gebogen staalplaten in een grijsgroene kleur, is naadloos ingeplant in de groene omgeving van het park. Het paviljoen staat haaks op de lengte- as van de tuin.

De paden naar en door Het Huis lopen diagonaal over de oorspronkelijk rechte paden van de formele tuin. Daardoor wordt de constructie ‘ingeweven’ in het omliggende landschap. Het ontwerp echoot bovendien de sfeer van de ‘hagenkamers’, open ruimtes in de formele tuin met een natuurlijke muur van hagen.

Zwevende constructie

Het Huis is opgebouwd uit grijsgroene staalplaten, geplooid en gebogen. Het lijkt te zweven omdat de constructie op een betonnen plaat rust. Het vloerplan vertrekt van een eenvoudige rechthoek, zo’n 20 meter lang bij 12 meter breed.

In de rechthoek zijn 4 inkepingen. Dit zijn niet enkel de ingangen, die kunnen worden afgesloten met stalen rasterdeuren. Ze creëren ook verschillende ruimtes binnen het grondvlak, elk met een eigen combinatie van gesloten en opengewerkte wanden.

Door het ingenieuze spel van vlakken en openingen biedt het paviljoen – volgens Paul Robbrecht is bescherming dé essentie van architectuur – onderdak aan fragiel werk uit tijdelijke presentaties zonder het van de omgeving te isoleren.

Ingebed in de traditie

Het paviljoen zit mee in de stevige traditie – een samengaan van kunst en architectuur – die het Middelheimmuseum ondertussen heeft opgebouwd.

Het Braempaviljoen, het paviljoen van John Körmeling,  ‘Franchise Unit’ van Atelier van Lieshout, ‘Orbino’ van Luc Deleu, het collectiepaviljoen en zelfs ‘Passage of the Hours’ van Pedro Cabrita Reis en het titelloze werk van Per Kirkeby ... Ze spelen allen met de tegenstelling tussen open en besloten, tussen functionaliteit en plasticiteit.

Ze combineren stuk voor stuk interactie met en dienstbaarheid ten opzichte van het publiek met een unieke, eigen vorm. Het Middelheimmuseum kan zich inmiddels beroemen op een doorgedreven onderzoek naar de kenmerken van het paviljoen als vorm op zich. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum