Overslaan en naar de inhoud gaan

Honoré d'O (België)

Oudenaarde, 1961

Shouting is Breathing

 

Een werk dat zich nog het gemakkelijkst laat omschrijven als een ‘boomvibrator’.

De installatie Shouting Is Breathing grijpt direct op de omgeving in. Aan vier verschillende bomen, waarvan twee kunstmatige, hangen evenveel motoren en bundels draden, die in een wijdvertakt netwerk alle bomen onderling verbinden.

De draden, en dus ook het gebladerte en de takken van de bomen, beginnen te trillen wanneer de zorgvuldig aangebrachte motoren vibreren. Het mooie aan dit werk is dat het veranderlijkheid in beeld brengt, of beter nog: is. Het netwerk van draden lijkt op een gesprek, waarbij het niet duidelijk is wie wat wil zeggen en waarom, waarbij alles afhangt van factoren als de wind en de zwaartekracht, en andere wetmatigheden en grillen van de natuur. Maar door dit interne samenspel overstijgt het werk tevens zijn eigen natuur, en creëert het zijn eigen wetmatigheid, náást die van de omgeving. Het vormt een eiland, met de bomen als ankerpunten, poëzie in de lucht, de draden en de boomkruinen als gewelf, en webben van betekenis. Het levert een gevecht met de omgeving maar staat er ook in harmonie mee, net als met de mens die zijn aanwezigheid in het geheel binnensmokkelt: door er zelf in rond te wandelen, maar ook door de intrinsieke kunstmatigheid van de installatie. Wanneer bezoekers de draden aanraken, wat uiteraard mag en zelfs wordt aangemoedigd, drukken zij werkelijk hun stempel op een stukje landschap.

In zijn installaties componeert Honoré d'O als het ware een niet-alledaags geheel van alledaagse materialen en objecten. Haast als bij toeval vindt de toeschouwer voorwerpen in een omgeving die daar niet thuishoren – maar soms ook wel – waarop de betekenisinterpretatie en onderlinge beïnvloeding kan losbarsten. De grenzen tussen beide worden, zoals in dit werk, onduidelijk gemaakt, maar ook in vraag en ter discussie gesteld. De intrede van de mens is de kers op de taart, maar: heeft hij de touwtjes wel in handen?

 

Specificaties

  • Shouting Is Breathing
  • 2006
  • h. 350 cm (paal 1)
  • h. 250 cm (paal 2)
  • Metaal, draad
  • MID.B.510

Meld je aan voor onze nieuwsbrief