Overslaan en naar de inhoud gaan

Isa Genzken (Duitsland)

Bad Oldesloe, 1948

Fenster I & Fenster II

 

In plaats van een middel tot doorkijk worden deze ‘vensters’ veeleer een vorm op zich.

Architectuur als inspiratiebron is een constante in haar werk van de jaren 1980 en 1990. Dit leidt tot architecturale vormen en ordeningsprincipes, maar ook tot integratie van kunst in nieuwe gebouwen, ondermeer in samenwerking met het Belgische architectenduo Paul Robbrecht en Hilde Daem.

Isa Genzken treedt met haar werk naar buiten in de jaren 1980, een periode waarin de kunst nieuwe eclectische wegen inslaat, na de conceptuele deconstructie van het modernisme. Haar werk staat in een gespannen verhouding tot modernisme en minimalisme en vertaalt zich in diverse media als sculptuur, installatie, film en kunstenaarsboek.

Net als gebouwen dat doen, lijken de werken van Genzken de werkelijkheid te ‘kaderen’. Ze bieden op het eerste gezicht een conceptueel én materieel frame om de woekerende chaos van de realiteit te duiden. In een aantal sculpturen resulteert dit in ruïneachtige betonnen constructies op metalen sokkels.

In Fenster I en II, gerealiseerd voor de tentoonstelling ‘Nieuwe Beelden’ (1993), maakt het gefragmenteerde en geërodeerde plaats voor een strakke en gladde afwerking. Genzken stelde twee raamsculpturen op tussen het struikgewas van Middelheim-Laag. Hun verdoken positie tussen de struiken en de (te) hoge stalen structuur die als sokkel lijkt te fungeren, maakt ze niet erg functioneel. Je kijkt er niet doorheen, maar ernaar op. Ze kaderen de bomen en takken van de omgeving, maar eigenlijk vestigen deze Fremdkörper vooral de aandacht op zichzelf.

Het materiaalgebruik – transparant epoxyhars dat de interne ijzeren wapening zichtbaar laat – versterkt dit disfunctionele effect. Het doorzichtige hars is gevoelig voor de veranderingen van het daglicht en benadrukt het kader ten opzichte van het gekaderde. 

 

Specificaties

  • Fenster I & Fenster II
  • 1993 & 1993
  • h. 282 cm x b. 51 cm x d. 89 cm (Fenster I)
  • h. 395 cm x b. 61 cm x d. 119 cm (Fenster II)
  • Beide epoxyhars, staal
  • MID.B.471A & MID.B.471B

Sculptuur gerealiseerd voor de tentoonstelling ‘Nieuwe beelden’, georganiseerd door Bart Cassiman, projectleider Hedendaagse Kunst van Antwerpen 93, Culturele hoofdstad van Europa.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief