Overslaan en naar de inhoud gaan

Jean Arp (Frankrijk)

Straatsburg, 1887 – Bazel, 1966

Schalenboom

Zoals een plant een vrucht voortbrengt, zo verhoudt Arp zich tot zijn kunst.

Het idee van de ‘vrucht’ is vrij essentieel in Arps werk. In deze compositie met drie ‘schalen’ wordt een synthese gemaakt van het geometrische en het organische, van het natuurlijke en het bewust gestructureerde en gestuurde, en van het toevallige en het rationeel doordachte. 

De drie schalen vormen een ‘schalenboom’, waarin elk onderdeel op zichzelf staat, maar toch vooral bijdraagt tot het grotere geheel, dat meer is dan de som der delen.

De beelden van Jean Arp lijken wel organisch gegroeid. Rechte lijnen komen amper voor. Daardoor lijken zijn werken het resultaat van een natuurlijke evolutie: het ene vloeit voort uit het andere.

De vorm is dus per definitie natuurlijk. Jean Arp, vanwege zijn dubbele Frans-Duitse nationaliteit ook bekend als Hans Arp, is een zeer grote naam uit de moderne kunst. Hij onderhield goede contacten met tijdgenoten en verwante kunstenaars als Max Ernst, Piet Mondriaan, Paul Klee, Wassily Kandinsky en andere leden van de Blaue Reiter. Hij lag mee aan de basis van de dada-beweging. Naast beeldend kunstenaar was hij ook dichter.

 

Specificaties

  • Schalenboom
  • 1947- 54
  • h. 100 cm x b. 46 cm x d. 46 cm
  • Brons
  • MID.B.071

Meld je aan voor onze nieuwsbrief