Overslaan en naar de inhoud gaan

Per Kirkeby (Denemarken)

Kopenhagen, 1938

Zonder titel, Antwerpen Middelheim

 

Dit massief bouwsel gunt ons geen geruststellend dak boven het hoofd en dient tot niets. Of toch?

Ook al gebruikt Kirkeby bakstenen en cement en ontwerpt hij zijn sculptuur als een architect – voorbereidende tekeningen en maquette inbegrepen –, een volwaardig gebouw maakt hij niet. 
In 1995 gebruikte Kirkeby zijn sculptuur als tentoonstellingspaviljoen voor enkele van zijn bronzen beelden. 

Sinds de jaren ‘70 ontwerpt Per Kirkeby sculpturen in baksteen. Hij maakte er eerder ook al schilderijen en collages over. De baksteensculptuur confronteert de toeschouwer met zijn eigen kijk op kunst, architectuur, openbare ruimte en natuur. Kirkeby werpt een fysische grens op, een kader voor onze blik. Maar de toeschouwer kan er ook gewoon in rondlopen en in verdwalen, want binnenin is het een labyrint. Het parcours loopt regelmatig dood op gesloten kamers en blinde muren. Vanuit vogelperspectief oogt de baksteensculptuur dan weer uiterst overzichtelijk.

In zijn grondplan wisselt Kirkeby telkens een cirkel af met een vierkant. Aan de voorzijde vormen twee cirkels de hoeken met daartussen een vierkant. Aan de achterzijde zit de cirkel in het midden en vormen twee vierkanten de hoeken. Cirkel en vierkant zijn zowat het keurmerk van de geometrische abstracte kunst.

Met steun van ABEB.

 

 

Specificaties

  • Zonder titel, Antwerpen Middelheim
  • 1993
  • h. 500 cm x b. 1500 cm x d. 900 cm
  • Baksteen
  • MID.B.472

Sculptuur gerealiseerd voor de tentoonstelling ‘Nieuwe beelden’, georganiseerd door Bart Cassiman, projectleider Hedendaagse Kunst van Antwerpen 93, Culturele hoofdstad van Europa.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum