Overslaan en naar de inhoud gaan

Panamarenko (België)

Antwerpen, 1940

Archaeopterix Lithografica

 

“Wat anderen de echte kunst noemen, lijkt te veel op kunst, dat is het probleem.”

Een merkwaardige vogel zit op een boomstam, trekt eerst de aandacht niet, vervolgens wel. Als een toeschouwer nadert en dicht genoeg komt, beweegt het kunstwerk. De vogel springt en klapwiekt met zijn vleugels. Panamarenko zelf ontkracht het mysterie niet, hij maakt het nog groter.

"Ik had  ergens een mooie boomstam gekregen van de stad, omdat ze zo’n mooi houten vogeltje wilden. En daar staat hij nu op te springen. Een zot kieken. Speelgoed is het, en ik maak in feite alleen maar speelgoed, want dat is de echte kunst: de poëzie van een stuk speelgoed. Wat anderen de echte kunst noemen, lijkt te veel op kunst, dat is het probleem. De kunst is namelijk het enige vehikel waarvan men zou moeten proberen te allen tijde uit de invloedssfeer te blijven, niet te doen wat de macht of de machthebbers zeggen: dat is het wezenlijke aan kunst. Daarom hou ik alleen maar van kunstenaars die dat gedaan hebben of nog doen, zoals Joseph Beuys, Bruce Nauman en Marcel Broodthaers.”

Panamarenko is al sinds de jaren 1960 geboeid door de wetenschap en heeft talloze pogingen ondernomen om die te vertalen naar de kunst. Zijn vliegmachines, ruimtetuigen en zeppelins zijn wereldberoemd, maar gedoemd om voor eeuwig aan de grond te blijven. Daarmee verbeeldt de kunstenaar de droom van de mens om te vliegen, en zijn ambitie om naar het hogere te reiken. De nuchtere conclusie is dat hij daartoe niet in staat is. Hij kan slechts klapwieken en springen, zoals deze vogel.

 

Specificaties

  • Archaeopterix Lithografica
  • 1993
  • h. 30 cm x b. 30 cm x d. 30 cm (Archaeopterix)
  • h. 300 cm x ø 40 cm (boomstam)
  • Gemengde technieken
  • MID.B.477

Sculptuur gerealiseerd voor de tentoonstelling ‘Nieuwe beelden’, georganiseerd door Bart Cassiman, projectleider Hedendaagse Kunst van Antwerpen 93, Culturele hoofdstad van Europa.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief