Overslaan en naar de inhoud gaan

Rik Wouters (België)

Mechelen, 1882 – Amsterdam, 1916

Het zotte geweld

Wellicht het meest zorgeloze en dynamische beeld dat Rik Wouters van zijn vrouw Nel maakte.

Rik Wouters beeldde zijn vrouw Nel vaak uit. Ze was zijn favoriete model. In talloze portretten en tekeningen komt ze voor, als huisvrouw en als schone slaapster, al lezend en terwijl ze de strijk doet. Kortom, ze kreeg een centrale plaats in zijn oeuvre, en in de lieflijke dagelijkse taferelen die Wouters maakte. Zelden echter werd ze zo uitgelaten vrolijk neergezet.

De directe aanleiding was een voorstelling met de Amerikaanse danseres Isadora Duncan. Wouters was hierdoor zo aangegrepen dat hij de idee koesterde een beeld van een dansende figuur te maken. Wie model zou staan lag voor de hand. De directheid en de dynamiek, maar ook de ongewone levensvreugde en de ongedwongenheid die van dit werk uitgaan, zou Wouters in geen enkel ander beeld nog evenaren en opzoeken. Van Het zotte geweld, soms ook Dwaze maagd genoemd, zijn meerdere exemplaren gegoten.

Rik Wouters heeft in zijn korte carrière een heel oeuvre schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken tot stand gebracht. Hij is Belgiës beroemdste fauvist, bekend om de prachtige kleuren in zijn schilderijen, Toch voelde Wouters zich in de eerste plaats toch beeldhouwer. Een chronische oogziekte – op een van zijn zelfportretten is hij te zien met een ooglap – werd hem op jonge leeftijd fataal.

Bruikleen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen aan Middelheimmuseum sinds 1950.

 

Specificaties

  • Het zotte geweld
  • 1912
  • h. 200 cm x b. 120 cm x d. 135 cm
  • Brons
  • MID.KM.1797

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum