Overslaan en naar de inhoud gaan

Vic Gentils (België)

Ilfracombe, 1919 – Antwerpen, 1997

Beeld van burgemeester Lode Craeybeckx

Gentils verbeeldt uiterlijke en innerlijke facetten en schetst met wilde associaties een boeiend totaalportret.

Lode Craeybeckx was niet alleen een markant Antwerps burgemeester, maar ook de stichter van het Middelheimmuseum. Vooral in die laatste hoedanigheid verdiende de man volgens Vic Gentils een standbeeld in zijn eigen museum. Dat beeld, gemaakt door Gentils, kwam er in 1972 ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van Craeybeckx.

‘“Zo heb ik Lode Craeybeckx gezien en gemaakt. Het hoofd is open, om de constant werkende geest van Lode Craeybeckx beter over te brengen. Het beeld heeft de krachtige kop van een socialistisch voorman met zijn politieke vossenoogjes – de romp is gemaakt van ploegscharen (de werker) en is tegelijkertijd de toga van een advocaat. De borst is open, want buiten de politiek was Lode Craeybeckx een buitengewoon kunstzinnig en openhartig man. We zien de pomp om geld in en uit de stadskas te pompen en pianotoetsen op de romp als teken van welsprekendheid. Beneden aan het been is er een buisje, de uitlaatklep om de vele spanningen weg te spoelen. De  schoorsteenklep dient om in de politiek aan te voelen vanwaar de wind komt.” Vic Gentils

Dit metalen beeldhouwwerk is een goed voorbeeld van Gentils assemblagetechniek. Ook typisch is het associatief proces waarmee de kunstenaar losse pianostukken verwerkt. Wat  soms half-abstracte creaties opleverde, voorzien van een gulle, barokke uitdrukking.

 

Specificaties

  • Beeld van burgemeester Lode Craeybeckx
  • 1972
  • h. 230 cm x b. 120 cm x d. 100 cm
  • IJzer met brons patina
  • MID.B.325

Meld je aan voor onze nieuwsbrief