Overslaan en naar de inhoud gaan

IDYL - as to answer that picture

29 mei t/m 25 september 2005

Negen kunstenaars beantwoordden de vraag wat de status en relevantie van het genre beeldhouwen is.

Curator Philippe Pirotte, kersverse directeur van Kunsthalle Bern, bracht, op vraag van het museum, negen kunstenaars samen onder de titel 'IDYL – as to answer that picture'.

Aan de basis van zijn selectie ligt de vraag naar de status en relevantie van het genre beeldhouwen binnen de hedendaagse kunsten. Dat genre lijkt immers meer en meer uit elkaar te vallen in andere gedaantes: bijvoorbeeld in installaties of in ruimtelijke presentaties van videowerken.

 

Is er nog plaats voor het sculpturale?

Philippe Pirotte stelt de vraag, en opteerde bewust voor een beperkt aantal werken, maar wel van ‘internationale’ spelers: kunstenaars die deel uitmaken van een discours dat de grenzen van de verschillende werelddelen overschrijdt.

Maar de tentoonstelling werd niet alleen voor het Middelheimmuseum gemaakt omwille van haar kunsthistorisch verleden. Het park op zich bood het thema van de tentoonstelling: de idylle, daarbij verwijzend naar een tijdelijk opheffen van de realiteit, naar een geheel van ideale omstandigheden.

Bijvoorbeeld kan het dan gaan om de verhouding van een figuur ten opzichte van een landschap. Een park als het Middelheimmuseum, ooit aangelegd als een overwinning op de natuur, wordt nu door de stadsmens beschouwd als een idyllische plek waar rust en gezonde lucht ons even weghalen uit de drukke werkelijkheid van de stad. Maar wat heeft kunst daarmee? Waarom zou de kunstenaar de confrontatie aangaan met de scheppende kracht van de natuur? Het is precies de stad die de natuurlijke habitat van een kunstwerk vormt….  Het park, waar de natuur eigenlijk een soort menselijk artefact is, is de plaats om die spanning op te zoeken. Pirotte selecteerde kunstenaars die hun werk die confrontatie graag laten aangaan.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum