Overslaan en naar de inhoud gaan

Inhuldiging Publiek Figuur #5: Aline Bouvy

Voor de vijfde editie van Publiek Figuur maakt kunstenaar Aline Bouvy Servant, clown or enemy. Welkom op de inhuldiging van dit nieuwe kunstwerk op 10 juli in het Stadspark.

Vrouwelijk naakt in de stad

Voor de vijfde editie van Publiek Figuur werd kunstenaar Aline Bouvy gevraagd een nieuw werk te maken. Bouvy verkende de historische collectie Kunst in de Stad en verdiepte zich in de verschillende manieren waarop lichamen in de publieke ruimte afgebeeld worden. Doorgaans staat het menselijk lichaam trots, sterk of verleidelijk op een sokkel. Maar publiek met je lichaam te kijk staan kan ook schaamte of ongemak oproepen. Deze bronzen sculptuur is het resultaat van Bouvy’s artistieke bevraging van het naakte vrouwelijke lichaam in het stadsbeeld.  

Servant, clown or enemy toont het lichaam van de kunstenaar, gereproduceerd via een 3D bodyscan en vervolgens in brons gegoten. De groteske pose staat in schril contrast met de lieflijke houdingen van traditionele vrouwenbeelden. Hoewel Bouvy aansluit bij een oude traditie van het aankleden van beelden, benadrukt ze hier net de naaktheid van de figuur, meer dan deze te verhullen. Het kledingstuk is een ontwerp van Adam Halleux.

Met de titel Servant, clown or enemy (dienaar, clown of vijand) verwijst Aline Bouvy naar de verschillende rollen die kunstenaars krijgen of opnemen in hun relatie tot het publiek. De figuur op de sokkel weigert deze rollen te vervullen – of vervult ze net alle drie. Zo ontstaat een speelse invulling van publieke representatie, bevrijd van dominante normen of ideologieën over gepast ‘vrouwelijk’ gedrag.

Inhuldiging op 10 juli in het Stadspark

Welkom op de feestelijke inhuldiging van dit nieuwe werk in het Stadspark (op De Sokkel, dicht bij de speeltuin), op 10 juli vanaf 17:00 uur. Met speeches van o.a. Nabilla Ait Daoud (schepen voor Cultuur), Samuel Saelemakers (Kunst in de Stad) en de kunstenaar Aline Bouvy.

 

 

Over de kunstenaar

In haar werk bevraagt multidisciplinair kunstenaar Aline Bouvy de maatschappelijke systemen die onze verlangens reguleren. Soms baldadig, vaak speels, altijd compromisloos. Bouvy benoemt en hekelt de invloed die instituten, gezaghebbers en andere dominante normatieve krachten hebben op het beeld dat we van onszelf (en van de ander) hebben. Het menselijke lichaam, seksualiteit en (vermeend) transgressief gedrag spelen hierin een belangrijke rol.

Aline Bouvy (°1974) woont en werkt in Brussel. Na haar studies aan het ERG (École de Recherche Graphique) in Brussel en de Jan van Eyck Academie in Maastricht nam ze deel aan talrijke residenties en (solo)tentoonstellingen in onder meer Kunstraum, Londen (2015); Künstlerhaus Bethanien, Berlijn (2019); Kunsthal Gent (2021); Kunsthal Mechelen (2024); Friche la Belle de Mai, Marseille (2024); en de Biennale de l'image possible, Luik (2024).

 

Foto: productieproces Servant, clown or enemy. Courtesy: Aline Bouvy

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum