Overslaan en naar de inhoud gaan
Baldvin Einarsson - Knot Alone

Baldvin Einarsson

Knot Alone

In opdracht van het district Merksem maakte kunstenaar Baldvin Einarsson een nieuw permanent kunstwerk over hoe belangrijk het is elkaar niet los te laten.

Baldvin Einarsson werd door het district Merksem en Kunst in de Stad uitgenodigd om een nieuw publiek kunstwerk te maken in navolging van de coronapandemie (2020-2022) en ter ere van de belangrijke rol die de zorgsector hierin speelde. Deze aanleiding werd door Einarsson vertaald in een driedelig kunstwerk waarin verbinding en houvast centraal staan.

De titel van het kunstwerk is een Engelstalige woordspeling: luidop uitgesproken klinkt ze als ‘not alone’, oftewel ‘niet alleen’, maar uitgeschreven lezen we het Engelse woord ‘knot’: knoop. Deze knopen zien we ook terug in de drie bronzen sculpturen die langs de vijver in het Merksemse Gemeentepark staan. Drie rechtopstaande scheepstouwen, gegoten in een hyperrealistische stijl, dragen elk in het midden een unieke knoop.  

Baldvin Einarsson verwijst met dit werk zowel naar het in de knoop liggen met onszelf of met elkaar, maar ook naar hoe belangrijk het is elkaar vast te houden en te ondersteunen. Daarom lijken de drie sculpturen ook op handrails waaraan we overeind kunnen blijven in moeilijke tijden. Knot Alone is dan ook een symbolisch werk dat ons eraan herinnert zorg te dragen voor elkaar en onszelf.

Knot Alone werd ingehuldigd op 18 maart 2023 en is onderdeel van de collectie Kunst in de Stad.

Over Baldvin Einarsson

Baldvin Einarsson is geboren in 1985 in IJsland, en woont sinds 2012 in Antwerpen. Hij studeerde aan de Iceland Academy of the Arts (L.H.Í) en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Het werk van Einarsson is lichtvoetig en humoristisch, maar ook emotioneel geladen. De kunstenaar verkent verschillende gemoedstoestanden en gebruikt vaak het lichaam als een allegorie voor mentale krachten. Met een knipoog verkent hij menselijke relaties en interactie.

Recente tentoonstelling van zijn werk vonden plaats bij o.a. Ásmundarsalur, IJsland (2022); The National Museum of Art, IJsland (2021); Schouwburg Noord, Antwerpen (2021); Open, IJsland (2020); Plus One Gallery, Antwerpen (2019);  Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam (2019); Harbinger, IJsland (2018); De Brakke Grond, Amsterdam (2018); ABC Klubhuis, Antwerpen (2017, 2018); Hole of the fox, Antwerpen (2016); 252CC, Ekeren (2016); en Lateral artspace, Cluj-Napoca, Romenië (2016).

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum