Overslaan en naar de inhoud gaan

Film en fotografie

Wat moet je weten voor je op het domein gaat fotograferen en filmen? De do’s-and-don’ts op een rijtje.

Algemene richtlijnen

 • De shoot moet tijdens de openingsuren van het museumpark plaatsvinden. 
 • Help ons de kunstwerken in optimale toestand te bewaren. Raak ze niet aan, klim er niet op, laat er geen objecten op rusten, stel ze niet bloot aan ingrepen die een negatieve invloed kunnen hebben (bv. rookmachines)... 
 • Het filmen of fotograferen mag geen hinder veroorzaken voor het personeel en de bezoekers van het museumpark/de tentoonstellingen/de in- en uitgangen/de doorgangen en drukke locaties zoals de hal van het Middelheimkasteel. Kunstwerken mogen niet geclaimd worden en moeten te allen tijde voor de bezoekers van het park goed zichtbaar (of, indien van toepassing, betreedbaar) blijven. 
 • Shoots waar naaktheid aan te pas komt, zijn niet toegestaan.
 • We kunnen helaas geen ruimte voorzien voor dressing, make-up en styling.
 • Het is niet toegestaan om markeringen aan te brengen op wegen of bomen.
 • Er mag niet geparkeerd worden in het park of op het gras gereden worden. Laden en lossen kan alleen via de bestaande wegen. Na het laden en lossen moeten de voertuigen buiten het park geparkeerd worden.
 • Alle zwerfvuil afkomstig van de shoot dient na afloop opgeruimd te worden.
 • Hou ook rekening met het

  .

 • Graag vermelden dat de shoot in het "Middelheimmuseum Antwerpen" plaatsvond.
 • Het Middelheimmuseum en de stad Antwerpen behouden zich het recht voor om, naar eigen goeddunken, een film- of fotoshoot toe te laten of te weigeren. Museummedewerkers hebben de opdracht om film- en fotoshoots te benaderen waarover het museum op voorhand niet ingelicht is. Indien de shoot niet strookt met het film- en fotografiebeleid van het museum/de stad Antwerpen, zullen ze de shoot stilleggen.

 

Niet-commerciële fotografie en film

Stuur een mailtje naar middelheimmuseum@antwerpen.be en stel ons op de hoogte van je plannen.

 

Commerciële fotografie en filmshoots

Voor commerciële film- en fotoshoots doe je eerst een aanvraag bij de filmcel van de stad Antwerpen (www.antwerpen.be/filmcel). Je krijgt al dan niet goedkeuring voor je shoot en wordt ook op de hoogte gebracht of je een fee voor deze shoot moet betalen.

Als de shoot goedgekeurd is, maak je verdere afspraken met het museum via middelheimmuseum@antwerpen.be

 

Frequently Asked Questions (FAQ)

Waarom hanteert het Middelheimmuseum dit beleid? 

Het film- en fotografiebeleid werd in het leven geroepen om de kunstwerken op de gronden van het Middelheimmuseum te beschermen. Dit beleid stelt ons ook in staat om de goede organisatie binnen het museum te handhaven en ervoor te zorgen dat shoots niet in het vaarwater komen van andere events. 

Wat verstaan we onder niet-commercieel?

Dit betekent dat de foto’s of filmbeelden niet gepubliceerd, verkocht, gereproduceerd, verdeeld of op een andere manier commercieel gebruikt worden. Bv. huwelijksfoto’s, schoolprojecten, amateurfotografie…

Waarom moet ik - zelfs wanneer ik een niet-commerciële foto- of filmshoot plan – een e-mail sturen?

Als het om een uitgebreide shoot gaat, checken we graag onze planningskalender zodat we je kunnen verwittigen als er al een ander event plaatsvindt in dat deel van het museum.

Ik ben gewoon een bezoeker van het Middelheimmuseum. Kan ik de foto’s die ik maakte in het Middelheimmuseum uploaden op social media, blogs, websites zonder commercieel doel? 

Hou er rekening mee dat op het merendeel van de kunstwerken auteursrechten rusten. In veel gevallen heb je dan ook de toestemming van de kunstenaar of een beheersvennootschap nodig om de werken te reproduceren. Hier ben je altijd zelf verantwoordelijk voor. Helaas kan het Middelheimmuseum niet ingaan op individuele vragen om auteursrechten te regelen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum