Overslaan en naar de inhoud gaan
Boekenrek met publicaties

A KIND OF A ‘HUH?’*

Kunstenaarspublicaties, een handleiding

Na decennia lang in de marge wint de kunstenaarspublicatie aan populariteit. Steeds vaker kiezen kunstenaars deze kunstvorm om artistieke ideeën uit te drukken en tonen kunstverzamelaars en musea er steeds meer belangstelling voor. Daarom startte het Middelheimmuseum een gesubsidieerd tweejarig project op rond de kunstenaarspublicaties in de museumbibliotheek.

Kunstenaarspublicaties in de bibliotheekcollectie

Tijdens dit project onderzoeken we wat kunstenaarspublicaties zijn en lichten we de bibliotheekcollectie door op zoek naar onontdekte kunstenaarspublicaties.

Voor dit project werkt het Middelheimmuseum samen met de onderzoeksgroep ArchiVolt, een onderzoeksgroep van de Koninklijke Academie Schone Kunsten Antwerpen (KASKA). ArchiVolt wordt vertegenwoordigd door Johan Pas, directeur van KASKA, onderzoeker en verzamelaar van kunstenaarspublicaties; en Nico Dockx, kunstenaar, docent aan het KASKA, uitgever en ook verzamelaar van kunstenaarspublicaties. Gedurende dit tweejarig project gebruiken we de expertise van ArchiVolt om deze kunstenaarspublicaties in onze collectie te selecteren en ook de verschillende criteria te identificeren.

 

Bijeenkomsten en symposium

Om ook het brede publiek kennis te laten maken met deze bijzondere publicaties richt ArchiVolt in samenwerking met de bibliotheek van het Middelheimmuseum vijf publieke bijeenkomsten in waarbij verschillende sprekers die werken met en rond kunstenaarspublicaties in gesprek gaan met Johan Pas en Nico Dockx. De reeks resulteert in een symposium en een boekpresentatie.
 

I realized that for the first time this book had an inexplicable thing I was looking for, and that was a kind of a ‘Huh?’. That’s what I’ve always worked around. All it is, is a device to disarm somebody with my particular message. A lot of artists use that.
Edward Ruscha, in gesprek met Willoughby Sharp
(Avalanche nr.7, New York, Winter-Spring 1973, p. 30-39) 

 

Programma bijeenkomsten

  • do 24/11/2022: sessie 1 - Nico Dockx en Johan Pas
  • do 30/03/2023: sessie 2 - Debat met Dennis Tyfus, Luc Derycke en Posture Editions
  • woe 19/04/2023: sessie 3 - Lezing door gerlach en koop
  • do 11/05/2023: sessie 4 - Debat met Evi Bert, Sophie Nys & Johan Smets
  • do 25/05/2023: sessie 5 - Gesprek met Irma Boom

 

Programma symposium

do 23/11/2023: symposium

 

Praktisch

  • Toegang: gratis
  • Locatie: De publieke bijeenkomsten vinden plaats in De Lange Zaal van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (KASKA), Blindestraat 35, 2000 Antwerpen.
  • Voertaal: De bijeenkomsten gaan door in het Engels.
  • Meer info vind je hier

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum