Overslaan en naar de inhoud gaan
Nadia Naveau, Silver Screen

Nadia Naveau

Silver Screen

Dit opmerkelijke haut-reliëf van de Antwerpse kunstenaar Nadia Naveau werd in 2020 aangekocht voor de collectie Kunst in de Stad en is te bewonderen aan de gevel van het pand aan Hendrik Conscienceplein 16/18, 2000 Antwerpen.

"The silver screen" is een oud Engels synoniem voor de bioscoop, gebaseerd op de verzilverde schermen die werden gebruikt voor vroege filmprojecties. Vandaag maken ze een comeback voor 3D-animatiefilmprojecties. “Silver Screen” is treffend ook de titel van het haut-reliëf (een driedimensionale beeldhouwtechniek) gemaakt door de Antwerpse kunstenares Nadia Naveau. In haar eigen woorden stelt de kunstenaar dat “in Silver Screen de bewegingen binnen het reliëf worden weerspiegeld in het zilverkleurige oppervlak. Sturend en spiegelend benadrukken deze bewegingen de schets en het verhaal van de sculptuur. Deze compositie is als een filmische time-lapse vastgelegd in een kader.”

Dit kunstwerk valt meteen op door de gemaskerde kat die zich in een mysterieuze omgeving bevindt. De scène, uitgevoerd in monochroom zilverkleurig brons, bevat ook architecturale elementen zoals een raamkozijn, een pilaar en bakstenen, theatraal gedrapeerde gordijnen en een grote abstracte cilinder die het zicht op de rest van het beeldvlak gedeeltelijk blokkeert.

Het reliëf werd gemaakt naar aanleiding van een tijdelijk project met elf kunstenaarsinterventies doorheen de stad Antwerpen (georganiseerd door kunstenaar Lieven Segers in 2016), en vervolgens in 2020 verworven voor de collectie Kunst in de Stad. Het bleef echter op zijn oorspronkelijke plek hangen boven de deur van een boekhandel vlak bij het Hendrik Conscienceplein in het oude stadscentrum.

Over Nadia Naveau

Nadia Naveau (1975, Brugge) woont en werkt in Antwerpen. Ze is docent beeldhouwkunst aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. Recente (solo)tentoonstellingen waren o.a. ‘Bringer Together’, De Warande, Turnhout, 2021; ‘De Eerste Parade’, Knokke-Heist, 2021; ‘In Situ 2020’, Abbaye de Lagrasse, Lagrasse, 2020; ‘Let’s Play it by Ear’, Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle, 2019; ‘Sanguine, Bloedrood’, Luc Tuymans ON Baroque, M HKA, Antwerpen en Fondazione Prada, Milaan, 2018.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum