Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe locatie voor 'Kracht'

Kracht (2011) van Jan Dries krijgt een nieuwe plek in de publieke ruimte. Het beeld verhuist van de binnenkoer van de Permekebibliotheek naar het Berchemse buurtpark De Veldekens.

 

Meester in abstractie

Jan Dries was een meester van de abstractie. Hij werkte vaak in witte Carreramarmer. Kracht (2011) is een oefening in contrast en spanning: strakke en zachte lijnen wisselen elkaar af. Het volume toont zich zwaar of licht, afhankelijk vanuit welke richting je het bekijkt. 

De stad Antwerpen verwierf Kracht (2011) van Jan Dries (1925-2014) in 1993. Dit maakte deel uit van de beslissing om Dries' monumentale urban land art werk Meditatieve ruimte het zelf zijn (1986) te ontmantelen op het Theaterplein.

Nieuw buurtpark in Berchem

Aanvankelijk werd deze sculptuur opgesteld in de binnenkoer van de Permekebibliotheek. Maar daar kwam het beeld niet tot zijn recht. Daarom verplaatsten we het in juli 2023 naar het Berchemse buurtpark De Veldekens. Daar staat het goed in het zicht tussen verschillende wandel- en fietspaden. Zo kan het vanuit alle richtingen gezien worden.

Aan deze plaatsing gingen verschillende gesprekken met de buurtbewoners en districtswerkingen vooraf. Het kunstwerk markeert de finale oplevering van het nieuwe buurtpark. ​

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum