Overslaan en naar de inhoud gaan
Ritmische Beweging - Ernest Wijnants

Nieuwe locatie voor 'Ritmische Beweging'

Het kunstwerk Ritmische Beweging (1940) van Ernest Wijnants kreeg een nieuwe plek in de publieke ruimte. Het beeld verhuisde naar de Vosstraat in Borgerhout, tegenover het Te Boelaerpark. Deze nieuwe plaatsing past binnen het beleid van de Kunst in de Stad werking van het Middelheimmuseum, die zich ontfermt over de monumenten, standbeelden en andere kunstwerken in de publieke ruimte van Antwerpen. 

Verhuis Ritmische Beweging

In 1940 vervaardigde beeldhouwer Ernest Wijnants het kunstwerk Ritmische Beweging, een elegante bronzen figuur van een jong meisje in een dansante pose, op een hardstenen sokkel. Het werd in 1952 opgesteld langs de sportvelden aan de Middelheimlaan, waar de vereniging Kinderparken Koningin Astrid actief was. Vandaar ook het opschrift op de sokkel ter ere van de overleden koningin.

De bomendreef waarop het decennialang stond, werd in 2021 afgesloten omwille van veiligheidsredenen, waardoor een nieuwe locatie gezocht moest worden voor Ritmische Beweging. Die werd gevonden op het plantsoen in de Vosstraat te Borgerhout, tegenover het Te Boelaerpark. Hier stond eerder een stenen werk uit de collectie Kunst in de Stad opgesteld (Harmonie van vlakken en lijnen door Pieter Van Den Krieken), maar dit werk viel altijd al klein uit voor deze locatie en genoot dan ook weinig zichtbaarheid of waardering in de wijk.

Werking Kunst in de Stad 

Naast het onderhouden en onderzoeken van de collectie van Kunst in de Stad, wordt ook ingezet op het verbeteren van de presentatie en zichtbaarheid ervan. Hierbij wordt veel belang gehecht aan het vergroten van de waardering en een betere spreiding van de bestaande collectie. De nieuwe plaatsingen, zoals de verhuis van Ritmische Beweging, illustreren hoe hedendaagse stadsontwikkeling hand in hand kan gaan met de (her)waardering van historische erfgoedstukken. Kunst in de Stad beschouwt deze collectiemobiliteit als een belangrijke methode om meer kunst in de publieke ruimte te voorzien. 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum