Overslaan en naar de inhoud gaan
An Onghena, A 2020 Olympic Poststamp

An Onghena

A 2020 Olympic Poststamp

Een nieuw kunstwerk ter herdenking van de Olympische Spelen die plaatsvonden in de Antwerpse wijk Kiel in 1920.

Kunstenaar An Onghena maakte dit kunstwerk naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van de Olympische Spelen, die in 1920 in de Antwerpse wijk Kiel plaatsvonden. Het district Antwerpen nodigde in 2020 enkele kunstenaars uit (naast An Onghena ook Matthijs De Block, Josja Devree en Sara Greet Gilis) om een werk in de publieke ruimte van het Kiel te maken, geïnspireerd door de Olympische Spelen. 

De stalen sculptuur “A 2020 Olympic Post Stamp” is gebaseerd op een historische postzegel die in 1920 uitgebracht werd om de Spelen te vieren. Hoewel ze in deze tijden van verregaande digitalisatie minder deel uitmaken van ons dagelijkse leven, waren postzegels decennia lang kleine maar alomtegenwoordige stukjes publieke beeldcultuur. In “A 2020 Olympic Post Stamp” verwijst Onghena naar het futuristische, strakke lijnenspel aan de oorspronkelijke postzegel en het kleurenpallet van de affiche van de Spelen in 1920.

De kunstenaar liet ook een officiële nieuwe postzegel maken met daarop haar eigen ontwerp en verruimt zo de actieradius van haar publieke werk. Als een “mail art” project kan je online een Gele Briefkaart aanvragen die dan inclusief geldige postzegel bezorgd wordt. Vervolgens kan je de briefkaart terugsturen naar An Onghena met vermelding van jouw grootste prestatie.  Ga naar www.olympicpoststamp.com om de briefkaart gratis te bestellen.

Oorspronkelijk stond “A 2020 Olympic Post Stamp” opgesteld op het grasveldje in de Wittestraat, naast Bibliotheek Kielpark. Na aankoop van het kunstwerk voor de collectie Kunst in de Stad door het district Antwerpen werd het in november 2021 in het waterbassin voor de bibliotheek geplaatst.

An Onghena, A 2020 Olympic Poststamp

 

An Onghena, A 2020 Olympic Poststamp                   © An Onghena

Over An Onghena

An Onghena (1992, BE) was Artist in Residence aan de Jan Van Eyck Academie, een pluriform instituut voor kunst, design en reflectie. Ze studeerde in 2014 af als MA grafische vormgeving aan St Lucas School of Arts in Antwerpen. In 2016 vervolgde ze haar op onderzoek gebaseerde praktijk aan de postgraduaatopleiding Master of Research in Art & Design en werd ze laureaat van Toegepast20 in Z33, Hasselt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum