Overslaan en naar de inhoud gaan
© Tom Cornille

'Puff Marshie' is terug in Berchem

Sinds eind september 2024 kijkt ‘Puff Marshie (Antwerp Version, 2006)’ van Yoshitomo Nara weer uit over de Fruithoflaan.

Geliefd beeld

Sinds 2007 kijkt het opvallende witte kunstwerk Puff Marshie uit over het kruispunt van de Fruithoflaan met de Grotesteenweg in Berchem. Tot een zware storm het beeld in 2023 van zijn sokkel blies. Kunst in de Stad haalde het door de buurt geliefde beeld weg voor restauratie.

Bij het schadeonderzoek bleek dat het beschadigde kunstwerk niet meer hersteld kon worden. De sculptuur werd aanvankelijk ook enkel gemaakt voor een tijdelijke tentoonstelling. Samen met de kunstenaar beslisten de collectiebeheerders om een nieuwe weerbestendige versie te maken zodat het vertrouwde kunstwerk opnieuw op dezelfde plek kan worden getoond. Sinds eind september 2024 staat het nieuwe beeld op zijn vertrouwde plek.

Over het kunstwerk

Kunstenaar Yoshitomo Nara maakte Puff Marshie (Antwerp Version) voor de tentoonstelling ‘Lang Leve Beeldhouwkunst’ in het Middelheimmuseum in 2006. Het kunstwerk is een doorontwikkeling van een eerdere versie.

Kinderen kunnen heel lief en schattig zijn, met hun zachte kleurtjes en dromerige houdingen. Toch zijn ze volgens de kunstenaar zelden zomaar onschuldig. Misschien zijn ze het ergens niet mee eens. Of maken ze zich zorgen? Misschien zinnen ze wel op wraak? Dat zie je ook bij Puff Marshie. Ook al is het meisje wat eenzaam, met zo’n kolossaal hoofd en grimmige grimas heeft niemand medelijden met haar.

 

Over de kunstenaar

Nara is een internationaal bekende kunstenaar. Van zijn schilderijen en sculpturen zijn heel wat populaire commerciële gadgets afgeleid, die de kunstenaar razend populair maakten. Vreemd genoeg is die populariteit net het resultaat van de isolatie waarin hij is opgegroeid. Als kind op het platteland had hij geen andere artistieke stimuli dan strips, kinderboeken en tekenfilms. Het inspireerde hem tot sterk vereenvoudigde vormen, gevoed door onder meer traditionele gekleurde houtgravures uit Japan, en later ook door technieken van de westerse kunst.

© Tom Cornille
© Tom Cornille

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Zoek een kunstwerk