Overslaan en naar de inhoud gaan
Sergio De Beukelaer, - Release...

Sergio De Beukelaer

- Release…

In opdracht van het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo maakte kunstenaar Sergio De Beukelaer een nieuw permanent kunstwerk dat inspeelt op enkele typische elementen van het polderdistrict.

Kunst in de publieke ruimte begint vaak met een kruisje op een plan: hier komt een kunstwerk. Dit is ook zichtbaar in het nieuwe beeld dat Sergio De Beukelaer maakte in opdracht van het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo in samenwerking met Kunst in de Stad - Middelheimmuseum. Van bovenaf gezien vormt - Release… een kruis dat het nieuw aangelegde kruispunt Schouwvegerstraat – Antwerpsebaan markeert.  

- Release… is een eigenzinnige interpretatie van enkele specifieke lokale thema’s die De Beukelaer inspireerden. De sculptuur toont een oplegger, een vertrouwde figuur in de nabije haven en industrie. De haaks liggende balk verwijst zowel naar de lading van de vrachtwagen – een container vol mogelijkheden die in de wereld losgelaten kunnen worden –  alsook naar het vlakke polderlandschap. Als een felroze horizon verwelkomt het kunstwerk bewoners en bezoekers van het district.

De titel van het werk is als een tekening: een korte lijn, drie stippen en een woord: verlossing, vrijlating. - Release… biedt een onverwachte interpretatie van onze omgeving en beweegt ons tot een andere manier van kijken.

Historisch gezien was kleur bijna geheel afwezig in de collectie kunst in de publieke ruimte van Antwerpen. Hier komt nu verandering in: De Beukelaar omarmt in zijn werk volop de visuele en emotionele impact van kleur. Vanuit zijn opleiding als kunstschilder gebruikt hij kleur en lijn op een zo krachtig mogelijke manier. Hoewel het kunstwerk stilstaat gaat er een grote dynamiek en energie van uit, deels door de figuur van de oplegger, die het landschap doorkruist, maar ook door de felle kleuren en de gedurfde draaiing van de “container”. Hierdoor openbaart de sculptuur zich steeds op een andere manier, afhankelijk vanuit welke richting en aan welke snelheid je haar benadert.

- Release… werd ingehuldigd op 11 februari 2023 en is onderdeel van de collectie Kunst in de Stad.

Over Sergio De Beukelaer

Sergio De Beukelaer werd geboren in 1971. Hij woont en werkt in Deurne, Antwerpen. Hij stelde tentoon bij o.a. De Garage, Mechelen; Musei Civici de San Gimignano, San Gimignano; PLUS-ONE Gallery, Antwerpen; NICC, Antwerpen; Roger Raveel Museum, Machelen-aan-de-Leie; Galeria Ramis Barquet, New York; Kunsthal Kade, Amersfoort; en M HKA, Antwerpen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum