Wat is er te zien?

Naast de in het museumpark opgestelde werken die samen een overzicht bieden van meer dan honderd jaar beeldhouwkunst, vinden er met grote regelmaat bijzondere solo- en groepstentoonstellingen plaats en worden beelden uit de collectie opgevoerd in thematische exposities. Naast de beeldencollectie is ook het park een sterk staaltje landschapskunst.

“Kunst en natuur op één plek. Daar wordt een mens vrolijk van. Terwijl je je longen laat vollopen met de eerste lentelucht loop je over de brug van Ai Weiwei en krijg je nog wat toppers van Henry Moore, Auguste Rodin, Panamarenko en Erwin Wurm op je netvliezen.” Goesting Magazine

Vaste collectie

De collectie van het Middelheimmuseum is goed voor zowat 1800 kunstwerken, het resultaat van meer dan een halve eeuw verzamelen en opbouwen. De werken situeren zich van ca. 1900 tot vandaag en brengen een mooi internationaal overzicht van de moderne en hedendaagse kunst.

Je kan onze volledige collectie ook online raadplegen.

Bekijk hier de collectie online

Wegens de voorbereidingen van de opening van het collectiepaviljoen, is er een bruikleenstop tot 15 oktober 2019.

Binnen de uitgebreide collectie mogen we van een aantal beslist zeggen dat ze significant zijn voor de kunstgeschiedenis.
De collectie breidt nog steeds uit. Werken krijgen een plaats in de collectie door aankoop, schenking of in bruikleen.
De wisselende weersomstandigheden, pollutie en helaas soms ook vandalisme laten hun sporen na op onze beelden, gebouwen en het park.
Nieuw collectiepaviljoen: opening 12 oktober 2019
De Middelheimcollectie, dat zijn voor de meeste mensen de kunstwerken die in het mooie park zijn opgesteld. En hoewel de focus vandaag voornamelijk ligt op die collectie in openlucht, is er de afgelopen zes decennia ook werk verzameld dat te kwetsbaar is om onder de blote hemel te tonen. Daarom bouwde het museum een depotruimte om tot een collectiepaviljoen. Het krijgt daarmee in 2019 een ruimte bij om de eigen collectie in al z’n verscheidenheid te tonen. Maar ook om deze te laten uitdagen, met en door kunstenaars van vandaag.
Tijdelijke tentoonstellingen

Meermaals per jaar stellen hedendaagse kunstenaars op uitnodiging van het Middelheimmuseum tentoon in het park. Onze curatoren nodigen kunstenaars uit de nationale en internationale scène uit voor solo-of groepstentoonstellingen, van zowel bestaand werk als nieuwe speciaal voor het Middelheim gemaakte werken.

Hier vind je de lopende tentoonstellingen.
Hier vind je de tentoonstellingen die voorbij zijn.