Wat is er te zien?

Naast de in het museumpark opgestelde werken die samen een overzicht bieden van meer dan honderd jaar beeldhouwkunst, vinden er met grote regelmaat bijzondere solo- en groepstentoonstellingen plaats en worden beelden uit de collectie opgevoerd in thematische exposities. Naast de beeldencollectie is ook het park een sterk staaltje landschapskunst.

“Kunst en natuur op één plek. Daar wordt een mens vrolijk van. Terwijl je je longen laat vollopen met de eerste lentelucht loop je over de brug van Ai Weiwei en krijg je nog wat toppers van Henry Moore, Auguste Rodin, Panamarenko en Erwin Wurm op je netvliezen.” Goesting Magazine

Vaste collectie

De collectie van het Middelheimmuseum is goed voor zowat 1800 kunstwerken, het resultaat van meer dan een halve eeuw verzamelen en opbouwen. De werken situeren zich van ca. 1900 tot vandaag en brengen een mooi internationaal overzicht van de moderne en hedendaagse kunst.

Je kan onze volledige collectie ook online raadplegen.

Bekijk hier de collectie online

Binnen de uitgebreide collectie mogen we van een aantal beslist zeggen dat ze significant zijn voor de kunstgeschiedenis.
De collectie breidt nog steeds uit. Werken krijgen een plaats in de collectie door aankoop, schenking of in bruikleen.
Het museumpark onderging doorheen de geschiedenis een boeiende transformatie.
Twee historische monumentjes werden vanbinnen en vanbuiten tot in het kleinste detail gerestaureerd.
Een sereen tentoonstellingsconcept dat architectuur, kunst en natuur naadloos weet te verweven.
Renaat Braem tekende niet alleen een paviljoen maar tegelijk een sterk staaltje architectuurgeschiedenis.
Nieuw collectiepaviljoen geopend
In het nieuwe collectiepaviljoen (her)ontdek je verborgen stukken uit de verzameling van het Middelheimmuseum. Iets meer dan 80% van de kunstwerken in de Middelheimcollectie is opgeborgen in depots, afgesloten voor de bezoekers. Omdat het museum maximale toegang wil bieden tot de collecties in al hun diversiteit, heeft het nu zo’n afgesloten bewaarplaats omgevormd tot een open depot. Welkom!
Tijdelijke tentoonstellingen

Meermaals per jaar stellen hedendaagse kunstenaars op uitnodiging van het Middelheimmuseum tentoon in het park. Onze curatoren nodigen kunstenaars uit de nationale en internationale scène uit voor solo-of groepstentoonstellingen, van zowel bestaand werk als nieuwe speciaal voor het Middelheim gemaakte werken.

Hier vind je de tentoonstellingen die voorbij zijn.