Overslaan en naar de inhoud gaan
Maurice Mbikayi, The Aesthetic Observer (2021) © The Artist/De kunstenaar, Photo: Léonard Pongo © Maurice Mbikayi — Foto: Léonard Pongo

Film en fotografie

Goed om weten als je foto's maakt of filmt in het museum.

Beleid

Ons film- en fotografiebeleid werd in het leven geroepen om de kunstwerken in het Middelheimmuseum te beschermen. Het stelt ons ook in staat om de goede organisatie te garanderen. We zorgen er ook voor dat de shoots niet in het vaarwater komen van andere events. 

Richtlijnen voor foto en film

 • Hou rekening met onze huisregels.
 • De shoot moet tijdens de openingsuren van het museumpark plaatsvinden. 
 • Help ons de kunstwerken in optimale toestand te bewaren. Raak ze niet aan, klim er niet op, laat er geen objecten op rusten, stel ze niet bloot aan ingrepen die een negatieve invloed kunnen hebben (bv. rookmachines)... 
 • Het filmen of fotograferen mag geen hinder veroorzaken voor het personeel en de bezoekers van het museumpark/de tentoonstellingen/de in- en uitgangen/de doorgangen en drukke locaties zoals de hal van het Middelheimkasteel. Kunstwerken mogen niet geclaimd worden en moeten te allen tijde voor de bezoekers van het park goed zichtbaar (of, indien van toepassing, betreedbaar) blijven. 
 • Shoots waar naaktheid aan te pas komt, zijn niet toegestaan.
 • We kunnen helaas geen ruimte voorzien voor dressing, make-up en styling.
 • Het is niet toegestaan om markeringen aan te brengen op wegen of bomen.
 • Er mag niet geparkeerd worden in het park of op het gras gereden worden. Laden en lossen kan alleen via de bestaande wegen. Na het laden en lossen moeten de voertuigen buiten het park geparkeerd worden.
 • Alle zwerfvuil afkomstig van de shoot dient na afloop opgeruimd te worden.
 • Graag vermelden dat de shoot in het "Middelheimmuseum Antwerpen" plaatsvond.
 • Het Middelheimmuseum en de stad Antwerpen behouden zich het recht voor om, naar eigen goeddunken, een film- of fotoshoot toe te laten of te weigeren. Museummedewerkers hebben de opdracht om film- en fotoshoots te benaderen waarover het museum op voorhand niet ingelicht is. Indien de shoot niet strookt met het film- en fotografiebeleid van het museum/de stad Antwerpen, zullen ze de shoot stilleggen.

 

Foto's nemen en delen

Uiteraard kan je foto's nemen in het museum en die delen op social media, blogs en websites zonder commercieel doel. Let wel dat op de meeste kunstwerken auteursrechten berusten. In veel gevallen heb je de toestemming van de kunstenaar of een beheersvennootschap nodig om de werken te reproduceren. Hier ben je altijd zelf verantwoordelijk voor. Helaas kan het Middelheimmuseum niet ingaan op individuele vragen om auteursrechten te regelen.

 

Niet-commerciële fotografie en film

Hieronder verstaan we foto’s of video die niet gepubliceerd, verkocht, gereproduceerd, verdeeld of op een andere manier commercieel gebruikt worden. Bv. huwelijksfoto’s, schoolprojecten, amateurfotografie…

Plan je een photoshoot in het museum? Informeer ons op voorhand over je plannen via middelheimmuseum@antwerpen.be. We checken dan even in onze kalender of er geen andere shoots of events doorgaan.

 

Commerciële fotografie en filmshoots

Voor commerciële film- en fotoshoots doe je eerst een aanvraag bij de filmcel van de stad Antwerpen (www.antwerpen.be/filmcel). Je krijgt al dan niet goedkeuring voor je shoot en wordt ook op de hoogte gebracht of je een fee voor deze shoot moet betalen.

Als de shoot goedgekeurd is, maak je verdere afspraken met het museum via middelheimmuseum@antwerpen.be

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum