Overslaan en naar de inhoud gaan
© Tom Cornille

Ontdek het vernieuwde museum

In 2023-2024 herschikten we het kunstpark. We voerden ook andere vernieuwingen door.

© Tom Cornille

Vernieuwing op veel vlakken

De nieuwe opstelling van de collectie is thematisch. Heel wat werken zijn er voor het eerst te zien. Ook het park zelf werd grondig gerenoveerd.

Het collectiepaviljoen werd opnieuw ingericht. Je ontdekt er Topstukken uit het depot, naast de rijke bibliotheekcollectie in de nieuwe museumbibliotheek.

Je bezoek aan het museum begint voortaan in het gloednieuwe bezoekerspaviljoen aan de orangerie. Je vindt er ook de nieuwe museumshop.

Nieuwe thematische presentatie 

Meer dan 200 kunstwerken kregen een nieuwe, doordachte plaats in het kunstpark. De werken zijn nu thematisch opgesteld, in relatie met het landschap eromheen. Op hun nieuwe plek ontstaan verrassende verbindingen tussen de sculpturen, het park en de bezoekers.  

De nieuwe opstelling onthult de verschillende relaties tussen mens en natuur die je terugvindt in de collectie én in het park. De vier thema’s zijn: Bewegingen, Menselijke Natuur, Stadswildernis en Versmelting. Elk thema heeft een eigen zone in het kunstpark, mee geïnspireerd door het specifieke landschap.

Zo staan de werken niet meer op hun eigen eilandjes. Ze tonen hoe verschillende kunstenaars zich over gelijkaardige vragen bogen. De groene omgeving en de sculpturen versterken elkaar in beide richtingen.   
 

Ontdek de vier thema's

Zes zones in het kunstpark 

De vier thema's hebben elk een eigen zone in het kunstpark. Twee extra museumzones hebben een eigen invulling.  

Op het openluchtdepot staan sculpturen die tijdelijk uit de collectie zijn genomen. Zo blijft de hele collectie toegankelijk. Je kan er ook volgen hoe kunstwerken worden gerestaureerd of onderhouden. 

Zone Oost ontwikkelen we samen met onze buren ZNA Middelheimziekenhuis en de Universiteit Antwerpen. We streven naar een plek waar we de verbinding kunnen maken. Veel aandacht gaat daarbij naar wat het museum kan betekenen voor het mentale en fysieke welzijn. 

 

Verken de zes zones

Nieuwe kunstwerken te zien 

Niet alleen komen de bekende werken uit de collectie nu beter tot hun recht. In de opstelling zijn ook heel wat recente aanwinsten te ontdekken. 

Voor die aanwinsten werkt het Middelheimmuseum samen met verschillende partners.Verschillende werken werden verworven door de Vlaamse Gemeenschap, en in langdurige bruikleen gegeven aan het Middelheimmuseum.

    Zo kan je nu het werk ontdekken van o.a.:

    (Op)nieuw te zien

    Folkert de Jong, die hier in 2006 tentoonstelde en in 2015 een grote solotentoonstelling had, schonk het werk Act of Despair (Thonet Version), 2013. De Middelheim Promotors verwierven recent Adrift, 2023 van Camille Henrot en Why does Strange Fruit always taste so sweet, 1998-2008 van Johan Creten.

    Andere werken zijn na een lange afwezigheid gerestaureerd en opnieuw of voor het eerst te zien. O.a. de sculptuur van Per Kirkeby die zwaar getroffen werd door een voorjaarsstorm. En Kosmisch Oog (1973), de witte marmersculptuur van Jan Dries die 35 jaar lang het metrostation onder de Groenplaats verlichtte.

    Onderzoek wees uit dat het Zuilenpaviljoen (1984-1992) van Charles Vandenhove door de kunstenaar ook bedoeld was om kunstwerken van anderen in tentoon te stellen. Dus dat doen we, vanaf nu.  

     

    Lees het verhaal

    Heringericht collectiepaviljoen

     

    © Tom Cornille

    Ook het collectiepaviljoen kreeg een nieuwe invulling.

    Hier brengen we de verborgen collecties samen die onze kerncollectie in het park ondersteunen. Veelal werken op papier, kleine sculpturen en kwetsbare werken.  

    In de open depot-opstelling zie je in de eerste plaats verschillende Topstukken: werken die om hun zeldzame en onmisbare waarde als topstuk erkend zijn. Andere geselecteerde werken uit het depot sluiten aan bij de presentatie van de collectie buiten. 

    © Tom Cornille

    Een belangrijke ‘verborgen’ steuncollectie is die van de museumbibliotheek.

    Onze boekencollectie volgt de kunstcollectie. Het gaat om boeken over beeldhouwkunst, monografieën, tentoonstellingscatalogi en kunstenaarspublicaties. Elke bezoeker kan de boeken en ruimte tijdschriftenselectie voortaan inkijken en lezen tijdens de openingsuren van het museum.

    © Tom Cornille

    Bezoekerservaring start in nieuw bezoekerspaviljoen 

    Je bezoek begint aan het nieuwe bezoekerspaviljoen in het museumhart. Dit paviljoen, heringericht i.s.m. B-bis Architecten, is toegankelijk voor iedereen.  

    Je krijgt hier alle info om je bezoek zo comfortabel mogelijk te maken. Hier starten ook alle rondleidingen en activiteiten voor groepen. Je vindt er de nieuwe museumshop, de lockers en een waterpunt. 

    Park klaar voor de toekomst  

    Tenslotte werd ook het park zelf gerenoveerd. Grote delen werden onthard en vergroend. Er werden heel wat nieuwe jonge bomen en heesters gepland. Een nieuwe ingang vergroot de bereikbaarheid vanuit de parking aan de Beukenlaan. De inbreng van grote watertanks zorgt ervoor dat het park klimaatrobuuster is voor de toekomst. Je ziet nu heel wat bloemenbollen en stinzen langs de nieuwe wandellus ...  

    Het maaibeleid van de groendienst werd aangepast: voor meer biodiversiteit en om meer regenwater op te vangen. Voor onze eeuwenoude bomen geen overbodige luxe, nu de zomers heter worden. Zo maken we ook het park weerbaar voor de toekomst. Hiervoor werkte de groendienst en het museum samen met Marjolein Eggermont van Atelier voor Groene Ruimte.  

    De komende maanden komt er nieuwe signalisatie en wayfinding in het kunstpark. Extra welkomstborden, oriëntatieborden en pijltjes wijzen je nog beter de weg. Bij de kunstwerken komen plaatjes met een QR-code die je kan inscannen voor duiding bij elk werk.  

    © Tom Cornille

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief

    Zoek een kunstwerk