Overslaan en naar de inhoud gaan

Roman Signer (Zwitserland)

Appenzell, 1938

Bidon Bleu

 

Bidon Bleu kadert in een reeks ingrepen waarbij Signer voorwerpen lanceert met behulp van een schans.

Het residu van deze sculpturale actie is het materiële kunstwerk dat nadien overblijft in het museum. Een blijvende herinnering aan de actie van het moment voor de aanwezigen, en een prikkel voor de verbeelding van toekomstige bezoekers.

Roman Signer herschrijft met zijn werk de definitie van de beeldhouwkunst. Hij voegt er drie nieuwe dimensies aan toe: ‘actie’, ‘ruimte’ en ‘tijd’.

Signer werkt steeds volgens dezelfde structuur, opgebouwd in drie fasen. Eerst is er de basisvorm, die de mogelijkheid om te veranderen in zich draagt. Dan volgt de actie, het eigenlijke proces waarin de verandering wordt uitgevoerd. Wat rest, is het spoor: het vervormde object of de resten ervan.

Tijd is voor Signer een belangrijke dimensie van de beeldhouwkunst. Doorheen zijn oeuvre gaat hij er op uiteenlopende manieren mee om. Doordat zijn werk beweging veroorzaakt, neemt het vaak een grote ruimte in beslag, soms de ruimte van een museum, soms zelfs de afstand tussen twee dorpen.

Zijn soberheid qua materialen staat in schril contrast met de fantasierijke uitwerking van zijn projecten. Dit is de plek waar de wetenschapper de tovenaarsleerling ontmoet. Het levert een dwars oeuvre op, dat niet toegeeft aan trends of esthetische verwachtingen. Met een beperkt aantal steeds weerkerende elementen creëert Signer een wereld die blijft verrassen. In het begin van zijn carrière, begin jaren 1970, onderzocht hij met een haast wetenschappelijke precisie de eigenschappen van water, zand en steen.

Tijdens de performance van 26 mei 2012 rolde een blauw metalen vat, van een hoogte van vijftien meter en over een afstand van zo’n vijfendertig meter, tegen hoge snelheid van een schans naar beneden om daar te exploderen tegen een betonnen wand. Een video van deze performance is te bekijken in een vitrine in de buurt van het werk.

 

Specificaties

  • Bidon Bleu
  • 2012
  • h. 2000 cm x b. 600 cm x d. 3700 cm
  • Beton, staal
  • MID.B.539

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum