Overslaan en naar de inhoud gaan

Tramaine de Senna

Figure of Color

Een kleurrijke bronzen figuur vervoegt de collectie Kunst in de Stad en bevraagt zo ideeën en tradities over publieke representatie, identiteit en uiterlijk vertoon. Sinds augustus 2021 is het beeld permanent te zien in het Munthof te Antwerpen.

Kunstenaar Tramaine de Senna was bij het maken van dit bronzen beeld geïnspireerd door vraagstukken over identiteit, trompe-l’oeil sculpturen en popcultuur. Figure of Color verwijst naar de Engelse uitdrukking “person of color,” die voornamelijk in de V.S. gebruikt wordt als term voor niet-witte Amerikaanse burgers. Deze titel laat de Senna niet alleen toe om de politieke dimensie van haar werk aan te halen, maar ook om haar gebruik van kleur als symbolische drager van betekenis en emotie naar voren te schuiven. Net als in haar eerdere werk verkent de Senna ook nu de mogelijke transformaties en meerduidige manifestaties van lichaam, identiteit en vorm.

De Senna vat in dit beeld de gelaagdheid van identiteit en de vele vormen waarin we ons tonen – of waarachter we ons verstoppen. In haar eigen woorden: “Ik zie dit bij mezelf en bij sommige familieleden, hoe we ons voorkomen of onze verschijning opbouwen of aanpassen om “erbij te horen.” Hierdoor ontstaan er dubbelgangers, of zelfs meerdere, overlappende figuren.”

Wie is dan deze figuur die de kunstenaar heeft toegevoegd aan de “bewoners” van de publieke ruimte van Antwerpen? De figuur oogt hypervrouwelijk –lang weelderig haar, uitwaaierende rokken– maar blijft ongekend: het aangezicht voortdurend afgewend, enkel en alleen vanop de rug te zien. Door de verschijning van het beeld vanuit verschillende perspectieven en standpunten telkens te laten veranderen geeft de kunstenaar aan dat we nooit slechts één ding tegelijk zijn. Wie we zijn valt nooit in één blik te vatten. De betekenis en beleving van het kunstwerk, net als ons gevoel van het eigene, is zo dus steeds onderhevig aan interne en externe veranderingen.

Het is de eerste keer dat de Senna met brons werkt, haar oeuvre bestaat voornamelijk uit kunststoffen, textiel, keramiek en composieten. In het verlengde van de titel en de inhoudelijke lading van het werk ging de kunstenaar aan de slag met gepigmenteerde was om de patina van het bronzen beeld meerdere kleurschakeringen te geven. Deze waslagen dienen niet alleen om het brons te beschermen tegen de elementen, ze bepalen dus ook mee de verschijning van deze “kleurrijke” figuur. Doorheen de tijd verdwijnt de was en dient deze opnieuw aangebracht te worden, waarbij een nieuw kleurenpallet gekozen kan worden. Het beeld kan zoals met camouflage of make-up transformeren en zich aanpassen aan, of net contrasteren met, haar omgeving.

Figure of Color werd gemaakt in 2020 in het kader van het jaarlijkse project Publiek Figuur. Na een presentatieperiode van één jaar in het Stadspark, werd het beeld aangekocht voor de vaste collectie Kunst in de Stad en kreeg een permante plaats in het Munthof in centrum Antwerpen.

Meer informatie en videodocumentatie over het creatieproces van dit werk kan u hier vinden. 

Tramaine de Senna, Figure of Color

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tramaine de Senna, Figure of Color (2020)

© Kunst in de Stad

Over Tramaine de Senna

Tramaine de Senna werd geboren in 1981 in Californië, V.S., en woont en werkt in Antwerpen. De Senna is laureaat van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK). Daarvoor studeerde kunst en architectuur aan de University of California – Berkeley, en vrije kunsten aan Sint Joost in Breda en ’s-Hertogenbosch.

Recente tentoonstelling waren o.a. QUARTET, Cultuurcentrum Brugge (2022); MASTERBLASTER, M HKA, Antwerpen (2020); Een tentoonstelling met posters, Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst, Rotterdam (2019); Tramaine de Senna, Mélange, Keulen (2019); Supernatural, Pulsar, Antwerpen (2019); In the Pines, Haecken & Ooghen, Antwerpen (2018); Universal Folklore: Farah Atasi and Tramaine de Senna, Constant Permekemuseum/Mu.Zee, Jabbeke (2018); /’haɪə en (nʊ)/ Tramaine de Senna: Rancho Meadows, Trampoline Gallery, Antwerpen (2018); Small Works, Hammerfriar, Healdsburg, Californië (2017); Sixth Moscow Biennale of Contemporary Art, Moskou, (2015).

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum