Overslaan en naar de inhoud gaan

William Forsythe

Het werk Debut werd gecreëerd in opdracht van het Middelheimmuseum, ter gelegenheid van de tentoonstelling Experience Traps. Het gaat om een uniek exemplaar, dat zich aan de hoofdingang van het museum bevindt. Als een warm welkom, en ook als een aanduiding dat het Middelheimmuseum zich onderscheidt van de andere parken in de stad. Het werk maakt ons bovendien alert, trekt ons uit een onbewust handelen. Maar hoe dat er uitziet, to ‘walk in like you mean it’, moet elke bezoeker voor zichzelf bepalen.

Bekend als choreograaf van memorabele producties met de Forsythe Company en als leider van het Frankfurt Ballet. William Forsythe (°1949, US) vertrekt van de bewegingspatronen van het klassiek-academische ballet, ontrafelt ze en combineert ze tot nieuwe structuren. Typisch voor zijn producties zijn een virtuoze techniek, lichtontwerp, elektronische muziek en improvisatie. Maar ook een interactie met objecten op de scène is kenmerkend voor zijn choreografisch werk.

Oudgediende in de wereld van de dans, maakt Forsythe vrij recent zijn intrede in de wereld van de beeldende kunst. De laatste tien jaar produceert Forsythe ‘choreographic objects’: ruimtelijke installaties, vaak in combinatie met beeld of tekst, die in veel gevallen een interactief element in zich dragen. Daarmee dwingt hij de toeschouwer om zich bewust te worden van zijn verhouding tot het kunstwerk, door de suggestie van of uitnodiging tot een fysieke interactie. Hiermee regisseert hij de toeschouwer, of daagt hem daartoe uit. Om deel uit te maken van die verbazingwekkende ervaring, moet de deelnemer bereid zijn de controle op te geven en een rol op te nemen.

“Fysieke afspraken vormen in alle gevallen het middel om de bewegingen te begrijpen waar ieder choreografi sch systeem naar verwijst. Dit wordt gezien als het eerste principe van de choreografische objecten zelf.”  
William Forsythe

William Forsythe, Debut, 2018 - Copyright William Forsythe - Foto Tom Cornille.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum