Overslaan en naar de inhoud gaan

Young Artists Prize 2018

Voor de tweede maal organiseerde de vriendenvereniging van het Middelheimmuseum, de Middelheim Promotors vzw, met de steun van Delen Private Bank en in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting, een creatiewedstrijd voor kunst in openlucht. Daarmee wilt ze jong talent ondersteunen en de creatie van beeldend werk bevorderen. De jury selecteerde een winnaar uit drie laureaten. Isabel Fredeus sleepte de felbegeerde prijs in de wacht.

Creatiewedstrijd voor jonge kunstenaars

Alle beeldend kunstenaars, jonger dan 30 jaar die in België wonen, mochten aan deze wedstrijd deelnemen en 54 kunstenaars stelden een nieuw werk voor. Het gaat dus om een voorstel voor een oorspronkelijk werk dat na de selectie gerealiseerd kan worden binnen een tijdspanne van 5 maanden.

 

54 kunstenaars, 3 laureaten, 1 winnaar

Uit de inzendingen werden in januari 2018 door een jury, samengesteld uit Sara Weyns (directeur Middelheimmuseum), Luc Bertrand (voorzitter raad van bestuur Middelheim Promotors), Filips De Ferm (adviseur directiecomité Delen Private Bank), Katrien Laenen (Coördinator Kunstcel Vlaamse Gemeenschap) en Adrien Tirtiaux (kunstenaar), drie laureaten gekozen: Isabel Fredeus, Marta Galmozzi en Florian Mertens. Deze kunstenaars mochten hun ontwerp realiseren op verschillende plaatsen in het Middelheimmuseum. Je kon de werken nog bewonderen tot begin 2019.

De jury selecteerde een winnaar uit de drie laureaten. Op 23 juni 2018 - tijdens het Midzomerfeest georganiseerd door de Middelheim Promotors - sleepte Isabel Fredeus de felbegeerde prijs in de wacht. Zij ontvangt een geldprijs van € 5.000.

De aanwezigen op het Midzomerfeest kenden daarnaast een publieksprijs toe. Die werd ook gewonnen door Isabel Fredeus.

 

De laureaten en hun werk

Marta Galmozzi

Erased - °1991, woont in Antwerpen - Studeert aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen

Marta Galmozzi benadert het thema van de menselijke figuur, alomtegenwoordig in de collectie van het Middelheimmuseum, op een eigenzinnige manier. Dat doet ze met een  speelse combinatie van 2D en 3D (foto en sculptuur), van dynamiek en stilstand en van herkenbaarheid en verwarring. Doordrongen van de beeldhouwtraditie geeft ze een heldere hedendaagse invulling aan de klassieken.

Foto: Ans Brys.

 

Isabel Fredeus

Under the Weather - °1991, woont in Antwerpen - Behaalde haar Masterdiploma aan Sint-Lucas te Antwerpen - Heeft een atelier in Extra City.

De kunstenaar maakt een sculptuur met handgeblazen stormglas: een traditioneel instrument om menselijke activiteit af te stemmen op de weersomstandigheden.

Het weer is een alomtegenwoordig gespreksonderwerp (en een steeds meer beladen thema. Maar het werk fungeert ook als een herinnering aan de natuur, aan omstandigheden die ons worden opgelegd, aan de beperkingen van ons menszijn. Zo is het werk zowel introvert als extrovert. Een prikkelend concept met een krachtig poëtisch potentieel.

Foto: Ans Brys.

 

Florian Mertens

Wingtipsection STANDS by Draake Manufactures - °1990, woont in Kalmthout - Behaalde zijn Masterdiploma aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en is docent beeldhouwkunst aan de Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten Arendonk

Het werk van Florian Mertens getuigt van ambitie en verbeeldingskracht. Zijn installatie is sterk suggestief, zowel in de fictie als in de schaal die het naar voor schuift. 

Het werk doet een uitspraak over het gehele museumterrein, maar behoudt ondanks die monumentaliteit duidelijk een eigen integriteit. Het zoekt bovendien een boeiend contrast tussen industrieel en ambachtelijk. Het is een wereld die zich opent, waarin de toeschouwer kan verdwalen.

Foto: Ans Brys.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief