Overslaan en naar de inhoud gaan
YAF_Foto_Gras

Young Artist Fund. The holes will be filled again

18 september 2021 t/m 16 januari 2022

Het Middelheimmuseum, Delen Private Bank en Middelheim Promotors presenteren het Young Artist Fund, een gerichte uitnodiging aan 3 jonge kunstenaars (onder de 40 en wonend/werkend in België) om een nieuw sculpturaal werk in openlucht te realiseren voor het Middelheimmuseum. Zo zet het Middelheimmuseum samen met het publiek een belangrijke stap in het oeuvre van een jonge generatie hedendaagse kunstenaars.

 

Selectie

Een nationale jury selecteerde Mostafa Saifi Rahmouni, Maika Garnica en mountaincutters om een nieuw sculpturaal werk in openlucht te realiseren voor het Middelheimmuseum.

 

Nieuw werk

Locatie: Hortiflora

De drie nieuwe creaties worden gepresenteerd in het formele landschap van Hortiflora en bewegen de bezoekers letterlijk en figuurlijk. De werken dagen ons uit om na te denken over wat we zien en wat we niet zien, waarbij onze verbeelding het verhaal kan vervolledigen.

  • Curator: Pieter Boons
  • Jury: Sofia Dati, Johan Muyle, Louise Osieka, Paul Peeters, Samuel Saelemakers, Pieter Boons en Sara Weyns
  • Voorzitter jury: Filips De Ferm 
  • Een initiatief van de Middelheim Promotors, met de bijzondere steun van Delen Private Bank

           

De kunstenaars

Mostafa Saifi Rahmouni

Mostafa Saifi Rahmouni (°1991) werd geboren in Rabat en woont en werkt momenteel tussen Bordeaux, Brussel en Rabat. Zijn werk is opgebouwd rond verschillende culturele, sociale en politieke referenties, rond persoonlijke verhalen en de grote geschiedenis. De kunstenaar combineert ernstige en tragische onderwerpen, of verwijzingen naar postkoloniale kwesties, met poëzie en humor. Aan de hand van fragmenten uit het dagelijks leven onthullen zijn werken het alledaagse en het morbide, maar ook het uitzonderlijke en het sublieme. Saifi Rahmouni behaalde zijn post-master aan het HISK in Gent, nadat hij een opleiding had gevolgd aan het Nationaal Instituut voor Schone Kunsten in Tetouan en een workshop beeldhouwen aan ENSAV-La Cambre in Brussel. Saifi Rahmouni’s werk was reeds te zien in talrijke tentoonstellingen in Europa, zoals Rosalux, Berlijn (2018); Centrale-Lab, Brussel (2017); BOZAR als onderdeel van het Moussem Cities Festival, Brussel (2018); Biennale de Sharjah, Beiroet (2017) en op het 63e Salon de Montrouge (2018).

Maika Garnica

Maika Garnica (°1992) neemt het sculpturaal medium als vertrekpunt om de relatie tussen kunstenaar, toeschouwer en ruimte te onderzoeken. Variaties in context en interactie doen de aard van haar werk voortdurend verschuiven, van sculptuur tot geluidsobject of gebruiksvoorwerp. Haar werken vormen prototypes die de complexe verhouding tussen vorm en materie articuleren en tegelijk tot nieuwe vormen van communicatie kunnen leiden. Garnica woont en werkt in Antwerpen, waar ze in 2015 haar Masterdiploma in de Schone Kunsten behaalde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Haar werk werd reeds tentoongesteld in talrijke solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland, zoals SMAK, Gent (2016); Netwerk Aalst (2018); Stedelijk Museum, Amsterdam (2020) en M HKA, Antwerpen (2019 & 2021).

Het werk van Maika Garnica kwam tot stand dankzij een bijzondere samenwerking met kunstgieterij Van Geert.

Meisje in een cirkel

© Ian Coomans

mountaincutters

mountaincutters (opgericht 2014) is een hybride identiteit, bestaande uit een kunstenaarsduo dat in Brussel werkt. Hun werk focust op in-situ beeldhouwkunst, waarin ze putten uit de connectie tussen de mens en de omgeving waarin hij leeft. Hun stalen structuren, glazen elementen, keramiek, stoffen en organische materialen, evenals hun gedichten en koperen circuits vormen tijdelijke ecosystemen, waarin energie wordt gekanaliseerd tussen het menselijke, het organische en het levenloze. mountaincutters' interventies genereren, door het opzetten van een poëtisch systeem, een esthetische onzekerheid die de voorkeur geeft aan vergankelijke situaties en onafgewerkte vormen. mountaincutters' werk werd gepresenteerd in solo- en groepstentoonstellingen in België en Frankrijk, zoals La Verrière-Fondation Hermès, Brussel (2021); CAB Foundation, Brussel (2017); Le Creux de l'Enfer Art Center, Thiers (2019); Le Grand Café Art Center, Saint-Nazaire (2018); Friche de la Belle de Mai, Marseille (2020) and Extra City Kunsthal, Antwerpen (2016).

 

Publieksaanbod

De werken in de tentoonstelling ‘The holes will be filled again’ zijn opgenomen in de rondleiding ‘Kennismaking met het Middelheimmuseum’ (betalend, te reserveren) en in de wandelgesprekken op zondag met gids (gratis, te reserveren).

Groepen onder begeleiding van een gids kunnen het werk van Maika Garnica activeren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum