Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijen in het museum

Samen met imkerij De Groene Weg houdt het Middelheimmuseum bijen. Twee keer per jaar oogst de imker honing, te koop in onze museumshop.

Bezige bijen

In het kunstpark staan verschillende bijenkasten. Imkerij De Groene Weg houdt de bijen. Het museum zorgt voor een plekje waar wilde bloemen en planten mogen groeien. De bijen doen de rest. Zij verzamelen nectar en brengen die naar de bijenkast. Daar bewaren ze de nectar in raten en zetten ze de suikerrijke vloeistof om naar honing.

Honingopbrengst

In het voorjaar en in de zomer oogst de imker honing. Maar niet alle honing wordt weg genomen. De imker laat nog genoeg in de kast zodat de bijen de winter door kunnen.

De opbrengst is grotendeels afhankelijk van de weersomstandigheden. Voor een halve kilo honing heb je zes miljoen bloemen nodig. En één bij kan per dag 3.000 bloemen bezoeken.

Honing slingeren

De imker verzamelt de honing door de raten te ‘slingeren’ in een speciaal toestel. De Middelheimhoning wordt koud geslingerd en niet behandeld. Zo blijven alle gezonde bestanddelen in de honing behouden.

Kleur, smaak en dichtheid

De kleur en smaak van de honing hangt af van het soort bloemen waaruit de bijen nectar halen. Het bloemenaanbod verschilt per locatie en per seizoen. Hierdoor is elke soort honing uniek.

In het voorjaar bezoeken de bijen fruitbomen, meidoorn, boswilg, paardenkastanje, esdoorn en paardenbloem. De zomerhoning van het museum wordt gemaakt met nectar van linde, tamme kastanje, acacia, lavendel en verschillende soorten klavers en distels.

De meeste honingsoorten kristalliseren na een tijdje en worden vast. Dat is een natuurlijk proces en bevestigt de kwaliteit van de honing. Vloeibare honing uit de winkel wordt meestal sterk verhit. Daardoor gaan gezonde stoffen verloren.

Honing in de museumshop

Tips

  • Doe jij graag honing in je thee? Voeg die dan toe als je thee niet meer kokend heet is. Zo blijven de gezonde stoffen in de honing behouden.
  • Bewaar je honing op een donkere plaats bij een gemiddelde temperatuur van 15°C.
  • Je kan je potje gerust een jaar bewaren. Honing bevat weinig vocht en bederft daardoor bijna niet. De smaak kan wel een beetje veranderen.

 

Honing te koop

  • Te koop in onze museumshop zolang de voorraad strekt
  • € 7 voor een potje van 250 gr
  • € 12,50 voor een potje van 500 gr

Met de aankoop van een potje honing steun je de bijen.

Veelgestelde vragen

Waarom zijn bijen bedreigd?

Veel bijen overleven de winter niet. Dat komt door een combinatie van drie zaken:

  • het gebruik van onkruidverdelgers en pesticiden
  • de varroamijt (een Aziatisch spinnetje dat zich voedt met lichaamsvocht van larven en jonge bijen)
  • een tekort aan een gevarieerd voedselaanbod.

 

Hoe kan je bijen helpen?

Heb je een tuin? Gebruik dan geen pesticiden of andere chemische stoffen en laat klaver en paardenbloemen staan. Heb je een terras? Lok de bijen met bijenvriendelijke planten. Vraag naar een actieplan bij je gemeente of stad.

Landbouwers kunnen ook helpen door bloemen in te zaaien langs akkers en door minder schadelijke stoffen te gebruiken.

 

Hoeveel bijen wonen er in een bijenkast?

In de zomer zitten er 50 tot 60.000 bijen in de kast. In de winter zijn dat er een pak minder: 10 tot 20.000.

 

Wie woont er in een bijenvolk?

Het belangrijkste individu is de koningin. Zij zorgt voor het nageslacht en kan tot 2.000 eitjes per dag leggen. De mannetjes bijen, de darren, hebben als enige taak de jonge koningin te bevruchten. In het najaar zit hun job erop en worden ze verdreven door de vrouwtjes bijen. Die bijenwerksters zijn belangrijk voor de kolonie. Ze verzorgen de larven, onderhouden en beschermen het nest, zoeken nectar en maken de honing.

 

Wat is een bijenzwerm?

Als de kast te klein wordt of er is een overschot aan voedsel, dan splitst het bijenvolk zich. De koningin vormt een zwerm met een deel van de bijen en gaat op zoek naar een nieuwe woonst. In de oude bijenkast is het wachten tot een nieuwe koningin geboren wordt.

 

Steken bijen?

Bijen steken alleen als ze bedreigd worden. Ze verliezen hierbij hun angel en sterven korte tijd later. Maak dus geen onverwachte bewegingen als je in de buurt bent van bijen.

 

Meer weten?

Contacteer imkerij De Groene Weg

Joris Antheunissens
joris@antheunissens.be
+32 474 63 27 02

Facebook | Instagram

Logo Imkerij De Groene Weg

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum