Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk 'Antipodo' van Iván Argote in het Stadspark in Antwerpen

Nieuwe locatie voor 'Antipodo'

De vreugdevolle tegenvoeter van Argote vervoegt de collectie Kunst in de Stad. Later deze zomer zal het beeld permanent te zien zijn op het Schengenplein. 

Kunst op een voetstuk

'Antipodo' van Argote werd in 2023 gemaakt in opdracht van de collectie Kunst in de Stad, voor het jaarlijkse project 'Publiek Figuur' in het Stadspark. Hiervoor worden hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om een nieuw kunstwerk te creëren en op een oude sokkel tentoon te stellen. De vraag ‘Wie of wat plaatsen we vandaag op een voetstuk?’ vormt het vertrekpunt voor nieuwe beelden die perspectief bieden op de mogelijke toekomst van kunst in de openbare ruimte. 

 

Van het Stadspark naar het Schengenplein

Dit kunstwerk, dat na opstelling in het Stadspark werd aangekocht en nu een nieuwe plek krijgt in de stad, toont een menselijke figuur, wiens houding echter niet helemaal lijkt te kloppen. Door de voeten van de figuur achterstevoren te plaatsen verwijst Argote naar aloude ideeën over en afbeeldingen van mensen die 'aan de andere kant van de aarde' leven. Deze afbeeldingen tonen vaak semi-monsterlijke wezens en vertellen zo hoe ‘de ander’ vaak met vrees en verachting beschouwd wordt.

Het woord 'antipode' (anti – tegenovergestelde, pode – voet) is ontstaan in het oude Griekenland om een territorium aan de andere kant van de wereld te benoemen. Tijdens de middeleeuwen transformeert de betekenis van het woord en wordt het geïnterpreteerd als ‘met omgekeerde voeten’.

De figuur van Argote, uit klei geboetseerd, stapt sierlijk vooruit – of achteruit? –, op – of van? – de sokkel, met een soort trots en vreugde. Ook op het Schengenplein, waar het beeld binnenkort komt te staan, kruisen mensen van allerlei levenswandel elkaars pad. Uiteindelijk zijn we allemaal ‘antipodes’ van elkaar. We stappen door de stad en door het leven op verschillende manieren, maar we hebben allemaal dezelfde grond onder onze voeten.

 

Over Iván Argote

Iván Argote (°1983, Colombia) is een beeldend kunstenaar gevestigd in Parijs. Hij maakt vooral sculpturen en videowerk. Toen Argote als tiener verhuisde naar Bogota, kwam hij voor het eerst in contact met historische monumenten. Toen is zijn interesse gewekt in onze relatie met deze beelden in de publieke ruimte, die op hun beurt in relatie staan met geschiedenis, traditie en macht. Dergelijke beelden ondersteunen het creëren van een nationale identiteit, ze staan symbool voor overwinningen uit het verleden. Alleen worden binnen dit narratief andere geschiedenissen vergeten. Op een speelse manier probeert Argote die vergeten geschiedenis opnieuw zichtbaar te maken, waardoor heden en verleden terug in verbinding staan.

Iván Argote stelde tentoon bij o.a. Centre Pompidou, Parijs; Kunstverein Dortmund; Desert X, Coachella Valley en de São Paulo Biënnale. Hij was genomineerd voor de Prix Marcel Duchamp in 2022 en de Future Generation Art Prize in 2017. Zijn werk werd opgenomen in de collecties van o.a.: Guggenheim Museum, New York; Centre Pompidou, Parijs; ASU Art Museum, Phoenix; CNAP (Centre National des Arts Plastiques), Parijs; Colección de Arte del Banco de la República, Bogotá; Kadist Foundation, San Francisco; Cisneros Fontanals Art Foundation, Miami; MACBA, Barcelona; MUNTREF, Buenos Aires.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum