Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk 'Antipodo' van Iván Argote in het Stadspark in Antwerpen

Publiek Figuur #4: Iván Argote

12 mei 2023 t/m 1 maart 2024

Voor de vierde editie van Publiek Figuur maakt kunstenaar Iván Argote een nieuw bronzen beeld getiteld Antipodo.

Kunst op een voetstuk

Publiek Figuur is een jaarlijkse kunstopdracht uitgeschreven door Kunst in de Stad, waarbij een hedendaagse kunstenaar uitgenodigd wordt om een nieuw kunstwerk te creëren en tentoon te stellen in het Stadspark. Met de vraag 'Wie of wat plaatsen we vandaag op een voetstuk?' als vertrekpunt biedt dit project tegelijk perspectief op de mogelijke toekomst van kunst in de openbare ruimte en een kritische reflectie op de historische collectie Kunst in de Stad.

Tegenvoeters

Kunstenaar Iván Argote (°1983, Colombia, woont en werkt in Parijs), presenteert Antipodo. Dit nieuwe kunstwerk toont een menselijke figuur, wiens houding echter niet helemaal lijkt te kloppen. Door de voeten van de figuur achterstevoren te plaatsen refereert Argote aan archaïsche ideeën over en afbeeldingen van mensen die 'aan de andere kant van de aarde' leven.

Deze afbeeldingen tonen vaak semi-monsterlijke wezens en vertellen zo hoe 'de ander' vaak met vrees en verachting beschouwd wordt. Het woord 'antipode' (anti – tegenovergestelde, pode – voet) is ontstaan in het oude Griekenland om een territorium aan de andere kant van de wereld te benoemen. Tijdens de middeleeuwen transformeert de betekenis van het woord en wordt het geïnterpreteerd als 'met omgekeerde voeten'. Vreemd genoeg verschijnen dit soort personages met omgekeerde voeten ook in precolumbiaanse mythologie, zoals de 'Curupira' in Brazilië, een bewaker van het bos.

De figuur van Argote, genderloos en uit klei geboetseerd, stapt sierlijk vooruit – of achteruit? –, op – of van? – de sokkel, met een soort trots en vreugde. In het Stadspark kruisen mensen van allerlei levenswandel elkaars pad. Uiteindelijk zijn we allemaal antipodes van elkaar. We stappen door de stad en door het leven op verschillende manieren, maar we hebben allemaal dezelfde grond onder onze voeten.

Kunstwerk 'Antipodo' van Iván Argote in het Stadspark in AntwerpenKunstwerk 'Antipodo' van Iván Argote in het Stadspark in Antwerpen

Over Iván Argote

Iván Argote (°1983, Colombia) is een beeldend kunstenaar gevestigd in Parijs. Hij maakt vooral sculpturen en videowerk. Toen Argote als tiener verhuisde naar Bogota, kwam hij voor het eerst in contact met historische monumenten. Toen is zijn interesse gewekt in onze relatie met deze beelden in de publieke ruimte, die op hun beurt in relatie staan met geschiedenis, traditie en macht. Dergelijke beelden ondersteunen het creëren van een nationale identiteit, ze staan symbool voor overwinningen uit het verleden. Alleen worden binnen dit narratief andere geschiedenissen vergeten. Op een speelse manier probeert Argote die vergeten geschiedenis opnieuw zichtbaar te maken, waardoor heden en verleden terug in verbinding staan.

Iván Argote stelde tentoon bij o.a. Centre Pompidou, Parijs; Kunstverein Dortmund; Desert X, Coachella Valley en de São Paulo Biënnale. Hij was genomineerd voor de Prix Marcel Duchamp in 2022 en de Future Generation Art Prize in 2017. Zijn werk werd opgenomen in de collecties van o.a.:

 • Guggenheim Museum, New York
 • Centre Pompidou, Parijs
 • ASU Art Museum, Phoenix
 • CNAP (Centre National des Arts Plastiques), Parijs
 • Colección de Arte del Banco de la República, Bogotá
 • Kadist Foundation, San Francisco
 • Cisneros Fontanals Art Foundation, Miami
 • MACBA, Barcelona
 • MUNTREF, Buenos Aires

Praktisch

 • Te zien van 12 mei 2023 t/m 1 maart 2024
 • Locatie: Stadspark, 2018 Antwerpen (nabij de speeltuin)

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum