Overslaan en naar de inhoud gaan
Headerbeeld Reading the Landscape. Artistiek Onderzoeksproject

Reading the Landscape

Artistiek Onderzoeksproject

Het Middelheimmuseum startte in 2022 een eerste Artistiek Onderzoeksproject. Twee kunstenaars onderzoeken, elk vanuit hun eigen kunstpraktijk, een bepaald onderwerp vanuit het museum. Voor de eerste editie bestuderen Wendy Morris en Gosie Vervloessem in het Middelheimmuseum, het kunstlandschap en de relatie tussen kunst en natuur. 

 

Pioniersproject

De meeste kunstwerken die je in musea ziet, zijn artistieke eindproducten. Aan elk kunstwerk gaat vaak een uitvoerig onderzoek van de kunstenaar vooraf. Maar er zijn ook kunstenaars met een onderzoeksgedreven kunstpraktijk. Bij hen is het onderzoek zelf belangrijker dan een mogelijk resultaat.

Om ook met deze onderzoeksgedreven kunstenaars samen te werken ontwikkelde het Middelheimmuseum het Artistiek Onderzoeksproject. We nodigen elk jaar twee kunstenaars uit om allebei te werken rond een thema dat het Middelheimmuseum wil uitdiepen. Beide kunstenaars werken een jaar lang in hun eigen atelier én in het museum. Tijdens ontmoetingen en een publiek moment delen ze het proces en/of de resultaten.

Eerste editie: ‘Reading the Landscape’

Het eerste Artistiek Onderzoeksproject loopt parallel met de nieuwe collectiepresentatie in 2023. Veel sculpturen krijgen dit jaar een nieuwe plaats in het kunstpark. Veel aandacht gaat naar het omringende parklandschap. Sinds de oprichting van het museum in 1950 was de natuur te vaak een passieve, groene achtergrond voor de sculpturen. Vandaag zien we natuur en kunst, beide evenwaardig, als één geheel.

Dat roept interessante vragen op. Hoe kunnen we een nieuwe (actieve) relatie met het landschap aangaan, als museum en als bezoeker? Hoe kunnen kunstenaars ons helpen om na te denken over en vooral ‘samen met’ het landschap? Welke verhalen komen dan naar boven en hoe kunnen we die vertellen, koesteren en verder ontwikkelen?

Deze vragen liggen aan de basis van dit eerste Artistiek Onderzoeksproject, met werktitel ‘Reading the Landscape’. Een jaar lang ‘lezen’ de twee kunstenaars de relatie tussen kunst en natuur in het parklandschap. Ze voegen er ook nieuwe betekenissen aan toe.

Deelnemende kunstenaars

Voor deze editie nodigde het Middelheimmuseum Wendy Morris en Gosie Vervloessem uit. Zij krijgen een heel jaar lang het Braempaviljoen ter beschikking als atelier.

Wendy Morris (*1960, Namibië) is een beeldend kunstenaar die woont en werkt in Deerlijk. Sinds 2018 werkt ze aan een langlopend project ‘Nothing of Importance Occured’ waarbij ze onderzoekt hoe kennis over medicinale planten op verschillende continenten werd doorgegeven en ontwikkeld. Ze legt daarbij linken met hedendaagse thema’s zoals genderongelijkheid, kolonialisme en botanica. Haar werk ontvouwt zich in installaties, publicaties, bijeenkomsten en audio-composities.

Gosie Vervloessem (*1973, België) is een performancekunstenaar die woont en werkt in Brussel. In haar werk bestudeert ze de relatie tussen mens en natuur door de bril van populaire cultuur zoals horrorfilms, comics en folklore. In haar onderzoek neemt ze vaak de rol aan van de ‘sick detective’ die aan de hand van ‘exhibits’, bewijsstukken, nieuwe en bestaande verhalen uitdaagt en aan elkaar verbindt. Haar praktijk omvat lecture-performances, wandelingen, zines, workshops en publicaties.

 

Met dank aan de vrijwillige medewerking van Wessam Ashour en Louzan Khalikova.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum